20. yy Avrupa dans tiyatrosunun gelişimi ve Türkiye izleği
The development of 20th century European dance theater and Turkey's track
  1. Tez No: 703713
  2. Yazar: KÖKSAL ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa, Dans, Tiyatro, Europe, Dance, Theatre
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hareket ederek bir dil oluşturma ve anlatım şekline dönüştürme ihtiyacının ilk insandan günümüze kadar kendi döneminin ihtiyaçlarına karşılık gelecek biçimde şekillenerek devam ettiği bilinmektedir. İnsanların konuşma dili olmasına rağmen, hareketleri ve beden diliyle anlaşmaları ilk insandan günümüze kadar her zaman tercih edilen bir yol olmuştur. Tarihsel süreçlerin, savaşların, göçlerin, yoğun duygu durumlarının, yaşanılan coğrafyanın fiziki veya sosyolojik yapısına bağlı olarak şekillendiği düşünülen hareket ve beden dilinin oyuncular ve koreograflar tarafından tiyatro sanatına katkıda bulundukları söylenebilir. Sıcak savaş içinde olan Avrupa ülkelerinin 19.yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan dışavurumculuk kavramından etkilendiği bilinmektedir. Dışavurumcu oyuncu ve koreografların sosyal ve siyasi olarak zorlu geçen bu süreç içinde yaptıkları sanatsal üretimler dans tiyatrosunun tarihsel gelişimi açısından başlangıç noktası olarak bilinmektir. Kısa süre içinde Avrupa'da kabul gören ve gelişim sürecini hızlandıran dans tiyatrosu eserleri ve sanatçıları yeni bir anlatım dilinin öncüleri olarak görülebilirler. Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde gelişen bu ortak dilin gelişiminin zamanla tüm Avrupa ülkelerinde kendine yer bulduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
It is known that the needtocreate a language by acting and transform it into a form of expression has beenshaped in a way that corresponds to the needs of its own period from the first human to the presentday. Although it is thespokenlanguage of humans, it has always been the preferred way to deal with movements and body language from the first human being to the presentday. It can be said that historical processes, wars, migrations, intense emotional states, movementand body language, which are thought to be shaped depending on the physical or sociological structure of the geographylived, contributedtothe art of theaterbyactorsandchoreographers. It is known that European countries in hot war were affected by the concept of expression is mthatemerged towards the end of the 19 thcentury. The artistic productions of expression istactors and choreographers during this difficult social and political process are to be known as the starting point for the historical development of dance theatre. Dance the ater Works and artists, which were accepted in Europe in a short time and accelerated the development process, can be seen as the pioneers of a new language of expression. It can be said that the development of this common language, which developed in European countries such as Germany and the Netherlands, found its place in all European countries over time.