Ayetler ve hadisler ışığında İslam dininde boş zaman eğitimi
Leisure time education in Islamic religion in the light of verseand hadith
  1. Tez No: 703735
  2. Yazar: ERHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN MUNUSTURLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Spor, Religion, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Boş Zaman, İslam Dini, Ayet-i Kerime, Hadis-i Şerif, Time, Leisure, Islamic Religion, Verse-i Kerime, Hadith-i Sharif
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi ve Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı boş zaman eğitiminin bileşenleri olan kişisel farkındalık, boş zaman farkındalığı, zaman yönetimi, boş zaman becerileri, sosyal etkileşim becerileri, motivasyon ve problem çözme gibi bileşenlerin İslam dininin ilk iki temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şerifler bağlamında incelenmesidir. Çalışmanın evrenini Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şerifler oluşturmaktadır. Boş zaman eğitimi bileşenleri ilk olarak Kur'an-ı Kerim'deki ayet-i kerimeler çerçevesinde incelenmiştir. İncelenen ayet-i kerimeler içerisinde tespit edilen bulgular çalışmanın yönteminde belirtilen on tefsir kitabı baz alınarak açıklanmıştır. Tefsir kısmında tespit edilen bulgular içerisinde en çok“sosyal etkileşim becerileri”,“zaman yönetimi”ve“boş zaman becerileri”bileşenine yönelik ayet-i kerimeler ortaya çıkarken“kişisel farkındalık”,“boş zaman farkındalığı”,“problem çözme”ve“motivasyon”bileşenlerinde ise az sayıda bulgu tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında yer alan hadis-i şerifler Kütübi Sitte olarak nitelendirilen altı hadis-i şerif kitabı ve buna ilaveten baz alınarak incelenmiş ve tespit edilen bulgular hadis-i şerifleri açıklayan şerh kitapları ve ilgili farklı çalışmalar baz alınarak açıklanmıştır. Hadis kısmında tespit edilen bulgular içerisinde en çok“sosyal etkileşim becerileri”,“zaman yönetimi”ve“boş zaman becerileri”bileşenlerine yönelik hadis-i şerifler tespit edilirken“kişisel farkındalık”,“boş zaman farkındalığı”,“motivasyon”ve“problem çözme”bileşenlerine yönelik az sayıda hadis-i şerif tespit edilmiştir. Sonuç olarak, tespit edilen bulgular kapsamında incelenen ayet-i kerimelerin ve hadis-i şeriflerin boş zaman eğitimi bileşenlerini olumlu manada açıkladığı ve desteklediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bu kapsamda İslam dininin yapılmasını uygun gördüğü ve uygun görmediği bulgularda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the components of leisure education such as personal awareness, leisure awareness, time management, leisure skills, social interaction skills, motivation, and problem-solving. This is examined in the context of the first two main sources of Islam, the Quran and hadith-i sharifs. The Qur'an and the Hadith form the framework for this study. The components of leisure training were first examined in the context of the Koranic verses. The results were explained based on the ten Tafsir books which are given in the investigation method. Among the findings identified in the comments section, the most common findings were verses for the“social interaction skills”,“time management”and“leisure skills”components, while a small number of findings were found for the“personal awareness”,“leisure awareness”,“problem-solving”and“motivation”. The hadith-i sharifs were examined as part of the study using nine hadith-i sharif books, which are known as Kutubi Sitte. The results that were found were explained using hadith-i sharif's explanatory commentary books and related studies. Among the results identified in the hadith, section the most common findings were“social interaction skills”,“time management”and“leisure time”. There were identified only a few hadiths on the components“personal awareness”,“leisure awareness”,“motivation”and“problem-solving”. As a result, it was concluded that the verses and hadith that were examined in this work explained and supported the leisure education components in a positive way. In addition, in this context, it was established which things the Religion of Islam considers appropriate and what it does not consider appropriate.