Egzersiz bağımlılığı ile çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between exercise addiction and childhood trauma
  1. Tez No: 703734
  2. Yazar: ERVA KÜRTÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz Bağımlılığı, Çocukluk Çağı Travmaları, Egzersiz Bağımlılığı Envanteri, Exercise Addiction, Childhood Trauma, Exercise Addiction Inventory
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma egzersiz bağımlılığı ile çocukluk çağı travmatik yaşantıları arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek üzere yapılmıştır. Araştırma TURBAHAR COVID-19 projesi kapsamında gerçekleştirilmiş ve veriler proje amacıyla kurulan digital bir platform kullanılarak toplanmıştır. Örneklem seçimi veriler içerisinden kartopu yaklaşımı ile yapılmıştır. Çalışmaya katılım gösteren kişilere araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu ile Egzersiz Bağımlılığı Envanteri, Çocukluk Travması Anketi (CTQ-28), Alkol Kullanım Bozukluğu Tanıma Testi (AKBBT) ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) uygulanmıştır. Çalışma için 3747 erkek ve kadın gönüllü Egzersiz Bağımlılık Envanteri'ni doldurmuştur. Egzersiz Bağımlılık Envanteri'ni dolduran katılımcıların içerisinden 1756 kişiye Alkol Kullanım Bozukluğu Tanıma Testi, 1076 kişiye Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve 935 kişiye Çocukluk Travması Anketi uygulanmıştır. Yapılan analizlerde egzersiz bağımlılığı ile çocukluk çağı travmaları arasında bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan egzersiz bağımlılığı ile farklı sosyodemografik özellikler birlikte incelendiğinde ise, erkek, genç, gelir seviyesi daha düşük, bekar, eğitim seviyesi daha aşağıda, alkol kullanan ve zararlı alkol kullanımı bildiren katılımcıların bağımlılık puanları anlamlı şekilde daha yüksek çıkmıştır. Katılımcıların VKİ, sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı, yaşanılan yer, psikiyatrik tedavi alma öyküsü değişkenlerine göre bağımlılık durumları anlamlı şekilde farklılaşmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine whether there was a correlation between exercise addiction and childhood traumatic experiences. It was carried out within the scope of the TURBAHAR COVID-19 project and data was collected using a digital platform established for this project. Sample selection was made with the snowball sampling method. Sociodemographic Information Form prepared by the researcher, Exercise Addiction Inventory (EAI) and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28) were applied to the participants. For the study, 3747 male and female volunteers completed the Exercise Addiction Inventory. The Childhood Trauma Questionnaire, Alcohol Use Disorders Identification Test and Fagerström Test for Nicotine Dependence was administered to 935, 1756, 1076 people respectively among the participants who filled out the Exercise Addiction Inventory. In the analysis, it has been concluded that there was no correlation between exercise addiction and childhood traumas. On the other hand, when exercise addiction and different sociodemographic characteristics were examined together, the addiction scores of the participants who were male, single, young, had lower education and income levels, consumed alcohol, has harmful alcohol consumption levels were found to be significantly higher. The addiction status of the participants did not differ significantly according to the variables of BMI, smoking and smoking addiction, place of residence and psychiatric treatment history.