Sıçanlarda sisplatin ile oluşturulan deneysel böbrek hasarı üzerine sinapik asitin etkilerinin araştırılması
Investigate the effects of synapic acid on the experimental kidney damage caused by sisplatin in rats
  1. Tez No: 703785
  2. Yazar: HİDAYET ERGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Böbrek, Sıçan, Sinapik asit, Sisplatin, Apoptosis, Kidney, Rat, Sinapic acid, Cisplatin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmada sıçanlarda sisplatinle (CP) oluşturulan deneysel böbrek hasarı üzerine sinapik asitin (SA) etkileri araştırıldı. Kontrol, CP, SA, CP+SA olarak dört grup oluşturuldu. Deneyin ilk günü kontrol grubuna tek doz 1 ml ip. salin, CP grubuna tek doz 7 mg/kg ip. sisplatin, SA grubuna 7 gün süreyle gavajla 25 mg/kg/gün SA ve CP+SA grubuna tek doz 7 mg/kg sisplatin ve 7 gün süreyle 25 mg/kg/gün SA uygulandı. Böbrek dokularında stereolojik, biyokimyasal (MDA, CAT, serum üre ve kreatin), immünohistokimyasal (kaspaz 3 ve Bcl-2) ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Kontrol grubuna kıyasla CP grubunda glomerülüs, korteks ve bowman boşluğu hacim oranı artarken, medulla hacim oranı azaldı (p˂0,05). CP grubuna göre CP+SA grubunda glomerülüs, korteks ve bowman boşluğu hacim oranları azalırken, medulla hacim oranı arttı (p˂0,05). CP grubunda tübüler dilatasyon, tübüler atrofi, bowman boşluğunda genişleme, tübüler mikrovillüslarda ve tübüler hücrelerin bazal membranlarında PAS (+) yoğunluğunda azalma gözlendi. CP grubunda görülen patolojik değişiklikler CP+SA grubunda azaldı. CP grubunda ölçülen serum üre ve kreatinin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p˂0,05). Ancak, CP+SA grubunun serum üre ve kreatinin düzeyleri CP grubuna göre anlamlı düzeyde azalmıştı (p˂0,05). CP grubunda kontrol grubuna göre yoğun kaspaz 3 ve düşük Bcl-2 ekspresyonu gözlendi. CP+SA grubunda CP'ye kıyasla düşük kaspaz 3 ve orta düzeyde Bcl-2 ekspresyonu gözlendi. Çalışmanın bulguları sinapik asitin sisplatinin neden olduğu nefrotoksisiteye karşı koruyucu etkileri olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the effects of sinapic acid (SA) on experimental kidney damage induced by cisplatin (CP) in rats were investigated. Four groups were formed as control, CP, SA, and CP+SA. On the first day of the experiment, a single dose of 1 ml ip was given to the control group. saline, a single dose of 7 mg/kg ip to the CP group. cisplatin was administered to the SA group at 25 mg/kg/day by gavage for 7 days, and a single dose of 7 mg/kg cisplatin to the CP+SA group and 25 mg/kg/day SA for 7 days. Kidney tissues were evaluated stereologically, biochemically (MDA, CAT, serum urea and creatine), immunohistochemically (caspase 3 and Bcl-2) and histopathologically. Compared to the control group, the volume ratio of the glomerulus, cortex and Bowman's space increased in the CP group, while the volume ratio of the medulla decreased (p˂0,05). Compared to the CP group, the volume ratios of the glomerulus, cortex and Bowman's space decreased in the CP+SA group, while the volume ratio of the medulla increased (p˂0,05). Tubular dilatation, tubular atrophy, enlargement of Bowman's space, decrease in PAS (+) density in tubular microvilli and basement membranes of tubular cells were observed in the CP group. Pathological changes seen in the CP group decreased in the CP+SA group. Serum urea and creatinine levels measured in the CP group were significantly higher than the control group (p˂0,05). However, serum urea and creatinine levels of the CP+SA group were significantly lower than those of the CP group (p˂0,05). Intense caspase 3 and lower Bcl-2 expression were observed in the CP group compared to the control group. Compared to CP, low caspase 3 and moderate Bcl-2 expression were observed in the CP+SA group. The findings of the study showed that sinapic acid has protective effects against cisplatin-induced nephrotoxicity.