Genç asemptomatik bireylerde femoroasetabular sıkışma sendromunun kemiksel parametrelerinin görülme sıklığı; bilgisayarlı tomografi çalışması
The frequency of the bony parameters of femoroacetabular impingement syndrome in young asymptomatic individuals;a computed tomography study
  1. Tez No: 703819
  2. Yazar: MENEKŞE CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER SİNDEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: FAS (femoroasetabular sıkışma sendromu), BT (bilgisayarlı tomografi), Cam deformitesi, Pincer deformitesi, FAI (femoraocetabular impingement), CT (computed tomography), Cam deformity, Pincer deformity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Femoroasetabular sıkışma sendromu (FAS) femur baş-boyun bileşkesi ile asetabulum kenarı arasında kalça eklemi hareketinde özellikle fleksiyonda oluşan anormal temas sonucu gelişen ağrılı bir kalça rahatsızlığıdır. FAS'ın cam, pincer ve miks tip olmak üzere 3 tipi bulunmaktadır. Çalışmamızın temel amacı genç asemptomatik erişkin Türk popülasyonunda radyolojik FAS bulgularının prevelansını belirlemektir. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 2015-2020 tarihleri arasında akut apandisit ön tanısı ile başvuran hastalar ve renal transplant donör adaylarından abdominal pelvik Bilgisayarlı Tomografisi (BT) bulunan 18-40 yaş arası 500 hasta (1000 kalça eklemi) çalışmaya dahil edilmiştir. Geçirilmiş pelvik travma, onkolojik öyküsü ve ortopedik rahatsızlığı olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Cam tipi deformitenin göstergesi olan alfa açısı ve femur başı ofset ölçümü, pincer deformitesinin göstergesi olan asetabular versiyon açısı ve merkez kenar açısı parametreleri değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda %2,3 oranda FAS tesbit edilmiştir. FAS bulunan hastaların %56,5'inde pincer ve %43,5'inde cam tip deformite bulunmuştur. Kadınların %83,3'ünde ve erkeklerin %47,1'inde pincer tip deformite, kadınların %16,7'sinde ve erkeklerin %52,9'unda cam tipi deformite saptanmıştır. Pincer tipi deformite %58,3 sağ tarafta ve %54,5 sol tarafta görülürken; cam tipi deformite, %41,7 sağ tarafta ve %45,5 sol tarafta tesbit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız da cam tipi deformite prevalansı erkek, pincer tip deformite prevalansı kadın asemptomatik yetişkin popülasyonunda literatüre göre daha düşük çıkmıştır. Kadın ve erkek alfa açıları arasında anlamlı fark yokken erkeklerin baş boyun ofset ve merkez keskin kenar ve kadınların asetabular versiyon açıları daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Femoroacetabular impingement syndrome (FAI) is a painful hip disorder that develops as a result of abnormal contact between the femoral head- neck junction and the acetabulum edge in hip joint movement, especially in flexion. There are 3 types of FAS: cam, pincer and mixed type. The main aim of our study is to determine the prevalence of radiological FAS findings in the young asymptomatic adult Turkish population. Method: Methods: Patients who applied to Akdeniz University Medical Faculty Hospital with the diagnosis of acute appendicitis between 2015-2020 and 500 patients between the ages of 18-40 who had abdominal pelvic computerized tomography (CT) from renal transplant donor candidates were included in the study. Patients with previous pelvic trauma, oncological history and orthopedic disorders were excluded from the study. Alpha angle and femoral head offset measurement, which are indicators of glass-type deformity, acetabular version angle and central edge angle parameters, which are indicators of pincer deformity, were evaluated. Statistical analyzes of the obtained data were made. Results: Results: In our study, FAS was detected at a rate of 2.3%. Pincer was found in 56.5% of patients with FAS and glass type deformity was found in 43.5%. Pincer type deformity was found in 83.3% of women and 47.1% of men, glass type deformity was found in 16.7% of women and 52.9% of men. Pincer type deformity is seen on the right side in 58.3% and on the left side in 54.5%; Glass-type deformity was detected on the right side in 41.7% and on the left side in 45.5% Conclusion: Conclusion: In our study, the prevalence of glass type deformity was lower in male, pincer type deformity in female asymptomatic adult population compared to the literature. While there was no significant difference between male and female alpha angles, the head and neck offset and central sharp edge angles were higher in men and the acetabular version angles in women were higher.