Ahmed-i Dâî'nin Çengnâme'si üzerine bir dil incelemesi
A language study on Ahmed-i Dâî's Çengnâme
- Tez No: 703881
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSNA KOTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmed-i Dâî, Çengnâme, Giriş, Metin, Dizin, Ahmed-i Dâî, Çengnâme, Introduction, Text, Index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 527
Özet
Ahmed-i Dâî XIV. yüzyılın sonu ile XV. yüzyılın başlarında yaşamış Eski Anadolu Türkçesinin önemli şairleri arasındadır. Ahmed-i Dâî'nin Çengnâme adlı eseri, Türk dili ve tarihi bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Zira Dâî, bu eserde şairlik gücünü göstermekle kalmayıp tasavvuf ve musikî bilgisini de ortaya koymuştur. Ahmed-i Dâî'nin Çengnâme'si üzerine yaptığımız çalışmamız Giriş, İnceleme, Metin ve Dizin olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde yazarın; hayatı, eserleri ve çalışmamıza konu olan Çengnâme hakkında bilgiler verilmiştir. İnceleme kısmında eserin ses ve şekil bilgisi üzerine çalışma yapılmış olup burada bulunan dil özellikleri metinden alıntılanan örneklerle göz önüne serilmiştir. Metin bölümünde ise Gönül Alpay Tekin'in ve İsmail Hikmet Ertaylan'nın eserlerinden yararlanılmıştır. Dizin kısmında metin içerisinde kullanılan kelimeler madde başı olarak verilmiş olup bu kelimelerin metinde taşıdığı anlamlara yer verilmiştir. Ayrıca kelimelere gelen ekler beyit numaralarıyla birlikte sıralanmış, metin içerisinde kullanılan kelimelerin sıklık derecesine de dizin kısmında yer verilmiştir. Çalışmamızın sonunda tezi oluşturulurken yararlanılan kaynaklar alfabetik sıraya uygun bir şekilde Kaynakça bölümünde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmed-i Dâî who lived in the end of the 14th century and in the beginning of the 15th century is among the important poets of the Old Anatolian Turkish. He is among the leading authors of this period. Çengnâme has a very important place amongst his works. And in this work, he not only showed his poetry power, but also revealed his knowledge of sufism and music. Our study consists of four main sections: Introduction, Analysis, Text and Index. In the introduction part, the author's; information about his life, his works and the work named Çengnâme, which is the subject of our study, has been given. In the examination part, a study has been done on the phonetics and morphologic way of his work. In the text part, the Works of Gönül Alpay Tekin and İsmail Hikmet Ertaylan were used. In the index part, the used words in the text are given as per item and the suffixes are given together with the couplet numbers. At the end of our study, the used sources in creating the thesis are shown in the Bibliography section in alphabetical order.