Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between internet addiction and attachment styles in university students
- Tez No: 703904
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet bağımlılığı, bağlanma, ınternet, ınternet addiction, attachment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve bağlanma stilleri arasındaki bir ilişki olup olmadığını belirlemek, ayrıca internet bağımlılığı ve bağlanma biçimlerinin bazı sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın evrenini, üniversitede öğrenim gören ve çalışmaya online formlar üzerinden katılım sağlamış 200 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak;“Sosyo-demografik Veri Formu”,“İnternet Bağımlılığı”ve YİYE-II (Yakın İlişkiler Anketi) kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 26 paket programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeler için T Testi, One Way Anova Testi ve Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı ve bağlanma biçimlerinin cinsiyete, kardeş sayısına, gelir durumuna, anne ve baba eğitim durumuna göre anlamlı düzeyde farklılıklar olmadığı görülmüştür. Diğer taraftan kaçıngan bağlanma alanında; yaşa göre, internet bağımlılığı alanında; anne ve baba birliktelik durumuna göre, internet bağımlılığı alanında; internet kullanım süresine göre, kaygılı bağlanma alanında; psikiyatrik/psikolojik destek alma durumuna göre anlamlı düzeyde farklılıklar olduğu bulunmuştur. İnternet bağımlılığı ile kaygılı bağlanma arasında da anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is a relationship between internet addiction and attachment styles in university students, and to examine whether internet addiction and attachment styles differ according to some variables. The universe of the research consists of 200 students studying at the university and participating in the study via online forms. As a data collection tool in the study;“Personal Information Form”,“Internet Addiction”and YİYE-II (Close Relations Questionnaire) were used. SPSS 26 package program was used to analyze the data, and T Test, One Way Anova Test and Spearman Correlation analysis were performed to analyze the demographic characteristics of the participants and the data obtained from the scales. It has been observed that there are no significant differences in internet addiction and attachment styles of university students according to gender, number of siblings, income status, education level of parents. On the other hand, in the avoidant attachment area; by age, in the field of internet addiction; in the field of internet addiction, according to the state of mother and father togetherness; According to the duration of internet use, in the area of anxious attachment; It was found that there were significant differences according to the status of receiving psychiatric/psychological support. There was also a significant relationship between Internet addiction and anxious attachment.