Annelerin hayvanlara bağlanma ve tutumları ile çocuklarının hayvanlara yönelik duygu ve davranışlarının incelenmesi
Investigation of the emotions and behaviors of pre-school children and their parents against animals
  1. Tez No: 703925
  2. Yazar: MÜRÜVVET BAŞDEĞİRMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Çocuk ve Evcil Hayvan İlişkisi, Evcil Hayvan, Evcil Hayvanlara Bağlanma, Okul Öncesi, Attachment, Attachment to Pets, Child and Pet Relationship, Pet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsan ve doğal hayatın diğer canlı ve cansız unsurları arasında, asırlardır süregelen bir ilişki vardır. Hayvanlar insanların ilişkide bulunduğu canlı varlıkların en önemlileridir. Çocukların hayvanlarla kuracakları duygusal bağların ileriki yaşamlarında sergileyecekleri davranışlar üzerinde çeşitli etkileri olabileceği belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar, hayvan sevgisinden uzak büyüyen çocukların çevreleriyle daha zor iletişim kurduklarını, daha az empati yaptıklarını, sorumluluk bilinçlerinin daha az ve kıskançlık duygularının daha yoğun olduğunu göstermektedir. Hayvanlarla kurulacak ilişkilerde çocukların hayvanlara yönelik duyguları ve davranışları önemli olabilmektedir. Çocukların duygu ve davranışlarının biçimlenmesinde etkileşimde bulunduğu kişiler ve çocuğun yakın çevresi etkilidir. Bu nedenle bu araştırmada okul öncesi dönemde çocuğu olan annelerin hayvanlara bağlanmaları ve hayvanlara yönelik tutumları ile çocuklarının hayvanlara yönelik duygu ve davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada betimsel ve ilişkisel tarama modelleri kullanılmıştır. Çocukların hayvanlara yönelik duygu ve davranışlarının genel durumu ve çeşitli değişkenlere (cinsiyet, yaş vb) göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Çalışmada ayrıca annelerin hayvanlara bağlanması ve hayvanlara yönelik tutumunun çocukların hayvanlara yönelik duygu ve davranışlarını yordayıp yordamadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunun Isparta merkez ve köylerinde bulunan ve en az bir evcil hayvan beslemiş olan ve halen besleyen 131 anne ve onların okul öncesi eğitime devam eden çocukları (131 çocuk) oluşturmaktadır. Araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”,“Hayvan Müdahalesine Yönelik Tutum Ölçeği”,“Lexington Evcil Hayvan Bağlılık Ölçeği”ve“Hayvanlara Yönelik Duygu ve Davranış Formu”Veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmada verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle non parametrik istatistikler kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, kızların hayvanlara yönelik davranış puanları erkeklere oranla anlamlı derecede yüksektir. Ailesinde uzun yıllardır hayvan beslenen çocukların ise hayvanlara yönelik duyguları anlamlı derecede yüksektir. Çocukların hayvanlara yönelik duygu ve davranışları; yaşlarına, kardeş sayısına ve kaçıncı çocuk olduğuna göre farklılık göstermemektedir. Ayrıca annelerin hayvanlara bağlanma ve hayvanlara yönelik tutumları ile çocuklarının hayvanlara yönelik duygu ve davranışları arasında anlamlı derecede pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There is an ongoing relationship between humans and other living and non-living elements of natural life for centuries. Animals are the most important living beings with whom humans interact. It is stated that the emotional bonds that children form with animals may have various effects on the behaviors they will display in their future lives. Studies show that children who grow up far from animal love have a harder time communicating with their environment, have less empathy, have less sense of responsibility and more intense feelings of jealousy. Children's feelings and behaviors towards animals can be important in relationships with animals. The people with whom children interact and the close environment of the child are effective in shaping the emotions and behaviors of children. For this reason, in this study, it was aimed to examine the attachment of mothers with children in the preschool period to animals and their attitudes towards animals and their children's feelings and behaviors towards animals. Descriptive and relational screening models were used in the study. It was examined whether the children's feelings and behaviors towards animals differed according to the general condition and various variables (gender, age, etc.). The study also investigated whether mothers' attachment to animals and their attitudes towards animals predict children's feelings and behaviors towards animals. The study group of the research consists of 131 mothers and their pre-school education children (131 children) in the center and villages of Isparta, who have had and still have at least one pet. In the research,“Personal Information Form”,“Scale of Attitude Towards Animal Intervention”,“ The Lexington Attachment to Pets Scale ”and“Emotion and Behavior Form Towards Animals”were used as data collection tools. Non-parametric statistics were used in the study because the data did not show normal distribution. According to the findings of the study, the scores of girls' behavior towards animals are significantly higher than boys. On the other hand, children who have had animals in their families for many years have a significantly higher feeling towards animals. Children's feelings and behaviors towards animals; It does not differ according to age, number of siblings and number of children. In addition, it was observed that there was a significant positive relationship between mothers' attachment to and attitudes towards animals and their children's emotions and behaviors towards animals.