The impact of e-promotion on consumer buying behavior: A case study from Turkey
E-promosyonun tüketici satın alma davranışına etkisi: Türkiye için örnek olay analizi
- Tez No: 703944
- Danışmanlar: PROF. ERGİNBAY UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Tanıtım araçları, tüketici davranışları, E - tanıtım, Elektronik reklam, E-posta pazarlama, web tasarım, Sosyal medya, E-Promotion tools, consumer buying behavior, E- promotion, Electronic advertising, E-mail marketing, website design, Social media
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
World Wide Web, dünyanın dört bir yerindeki insanların tutum ve davranışlarında küçük çaplı değişikliklere yol açmıştır. Bu nimetin sayesinde, çevrimiçi alışverişin birleşmesi, sıradan tüketiciyi bile etkilemektedir. Tüketicinin satınalma davranışlarını etkileyebilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu çalışmada, e-promosyonun tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisinin araştırılması ve e-posta pazarlaması, web sitesi tasarımı, elektronik reklamcılık ve sosyal medyada temsil edilen e-promosyon araçlarının belirlenmesi üzerinde durulmuştur. Bu çalışma için istatiksel olarak kayda değer 196 deneme yapılarak örneklem hesaplanmıştır. Örneklem, boyut açısından kadın ve erkek arasında eşit olarak dağıtılmıştır. İstanbul'daki 196 çevrimiçi tüketicinin hedeflenen örneğine ulaşabilmek için uygun örnekleme tekniği kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere Pearson korelasyon katsayısı, bağımsız değişkenlerin tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisini sınamak için ise çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Anket verilerinin bulguları, e-promosyon ve tüketici satın alma davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bir e-tanıtım aracı olarak sosyal medyanın tüketici satın alma davranışı ile istatistiksel olarak ta anlamlı bir ilişkisi olduğu da saptamıştır. Öteki yandan bir e-tanıtım aracı olarak web sitesi tasarımının tüketici satın alma davranışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkarmıştır. Çalışma ayrıca, bir e-promosyon aracı olarak e-posta pazarlamasının tüketici satın alma davranışı ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğunu keşfetmiştir. Üstelik , elektronik reklamcılığın da tüketici satın alma davranışı ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğunu tespit etmiştir. Genel bulgular, Elektronik reklam, tüketici satın alma davranışı üzerinde en önemli etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, çoklu regresyon sonuçları, Sosyal Medya reklamı ve Elektronik Medya Reklamı gibi E-Tanıtım araçlarının Tüketici Satın Alma Davranışı üzerinde anlamlı pozitif etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The World Wide Web has propelled in no small extent of changes in the attitude and behavior of people all over the world. Due to this blessing, online shopping has merged which influenced the ordinary citizens. There are several factors which can influence the consumer buying behavior. In this study the stress has been put into investigate the impact of e-promotion on consumer buying behavior and identifies the tools of e-promotion represented in e-mail marketing, website design, electronic advertising, social media. A statistically significant sample of size 196 was calculated for this study. The sample size is distributed among male and female equally. Convenient sampling technique was used to approach the targeted sample of 196 online consumers in Istanbul. Pearson correlation coefficient was used to investigate the relationship between the variables, and multiple regression analysis was used to test the influence of Independent variables on consumer buying behavior. Findings of the survey data indicated a statistically significant relationship between e-promotion and consumer buying behavior. Furthermore, it was also explored that social media as an e-promotion tool has a statistically significant relationship with consumer buying behavior. The website design as an e-promotion tool also showed a statistically significant relationship on consumer buying behavior. The study further explored that email marketing as an e-promotion tool has a statistically significant relationship with consumer buying behavior. Moreover, the survey results also indicated that electronic advertising has a statistically significant relationship with consumer buying behavior. The overall findings reveal that the most significant effect on consumer buying behavior is electronic advertising. Moreover, the results of multiple regressions indicate that E-Promotion tools, Like Social Media advertisement and Electronic Media Advertisement have significant positive influence on Consumer Buying Behavior.