Bilgisayarlı tomografide hasta dozunu azaltmak için kullanılan bizmut koruyucuların hasta dozu ve görüntü kalitesine etkisi
The effect of bismuth shi̇elds used to reduce patient dose in computed tomography on patient dosage and image quality
  1. Tez No: 703979
  2. Yazar: YUSUF LEVENT ERTOKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiation Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Computed Tomography, Bismuth Preservative, Dose Measurement, Image Quality Measurement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Son 50 yıllık dönem içerisinde teknolojinin gelişmesi ve bu gelişmenin tıp alanında kullanılmaya başlanması tanı ve tedaviye büyük katkılar sağlamıştır. Radyolojide kullanılan bilgisayarlı tomografi cihazları görüntüleme alanında önemli pay sahibidir. Bu cihazlar ile yapılan çekimlerde hasta dozunu azaltmak için bizmut koruyucular kullanılmaktadır. Doz ve görüntü kalitesine etkisi olan bizmut koruyucuların kullanımı tartışılacaktır. Doz ölçümlerinde manuel ve İteratif Rekonstrüksiyon (IR) tekniğinde sabit kVp ve değişken mAs değerlerinde CTDIvol değerleri karşılaştırılacaktır. Görüntü kalitesi ölçümlerinde ise Cathpan 600 fantomunun üzerine belirli mesafelerde konulacak bizmutun çeşitli pencerelerle oluşturacağı görüntüler değerlendirilecektir. Elde edilen sonuçlar ile bizmut koruyucuların doz ve görüntü kalitesine etkisi ve kullanılmasının önemi vurgulanarak literatüre katkı sağlanacaktır. Anahtar Kelime: Bilgisayarlı Tomografi, Bizmut Koruyucu, Doz Ölçümü, Görüntü Kalitesi Ölçümü
Özet (Çeviri)
In the last 50 years, the development of technology and the use of this development in the field of medicine have made great contributions to diagnosis and treatment. Computed tomography devices used in radiology have an important share in the field of imaging. Bismuth shieldings are used to reduce the patient dose in the shots made with these devices. The use of bismuth shieldings that affect dose and image quality will be discussed. In dose measurements, CTDIvol values will be compared at constant kVp and variable mAs values in manual and Iterative Reconstruction (IR) techniques. In the image quality measurements, the bismuth placed on the Cathpan 600 phantom at certain distances images created will be evaluated. The results will contribute to the literature by emphasizing the effect of bismuth shieldings on dose and image quality and the importance of their use.