Pulmoner emboli şüphesi olan hastalarda derin ven trombozu tanısında İndirekt Bilgisayarlı Tomografi Venografi ile Renkli Doppler Ultrasonografibulgularının karşılaştırılması
The comparison of the Color Doppler Ultrasonography and Indirect Computer Tomography Venography for the diagnosis of deep venous trombosis in patients with suspected pulmonary tromboembolism
- Tez No: 267486
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner tromboemboli, derin ven trombozu, indirekt bilgisayarlı tomografi venografi, renkli doppler ultrasonografi, Pulmonary tromboembolism, deep venous thrombosis, indirect computer tomography venography, color doppler ultrasonography
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve AmaçPulmoner tromboemboli (PTE) şüphesi olan hastalarda DVT tanısında İndirekt Bilgisayarlı Tomografi Venografi (İBTV) ile Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS) bulgularının karşılaştırılması ve İBTV'nin RDUS'a alternatif bir metod olup olmadığının araştırılmasıdır.Hastalar ve YöntemPTE şüphesi olan, yaşları 17-92 (ortalama: 57.3) yıl arasında değişen, 118 kadın ve 87 erkek toplam 205 hastaya pulmoner BTA ve İBTV tetkiki ve 48 saat içerisinde RDUS incelemesi yapıldı.Pulmoner anjiografi için bolus traking tekniği kullanıldı. İBTV kontrast madde verilmesinden üç dakika sonra ilave kontrast madde verilmeden elde edildi. Hasta dozunu azaltmak için görüntüler iliyak krestlerden başlayıp popliteal fossaya kadar 4 cm interval, 1 cm kesit kalınlığı, 120 kv, 40 mA kullanılarak elde olundu.PE için temel tanı kriteri opasifiye lümende dolum defekti iken. DVT için temel tanı kriteri venöz yapılarda hipodens dolum defekti idi. Venöz yapılarda genişleme, perivenüler dansite artışları, duvarda boyanma DVT için yardımcı tanı kriterleri olarak belirlendi.Bulgular205 hastanın; 84'ünde PE, 45'inde İBTV'de DVT saptandı. 84 hastanın 34'ünde beraberinde DVT da mevcut idi. 11 hastada izole DVT saptandı. 45 hastanın 38'i her iki yöntemle de DVT tanısı aldı. Yedi hasta sadece İBTV ile altı hasta ise sadece RDUS ile trombüs saptandı.Pelvik DVT olan hasta sayısı dokuz olup sadece bir tanesinde izole idi. Emboli en fazla %24.7 ile sağ subsegmental dallarda izlendi. En sık parankim bulgusu % 39 ile atelektazi ve infiltrasyondu. Yardımcı tanı kriterleri ilave edilmeden tek başına dolum defekti trombüsü saptamada spesifite ve sensitivitesi yüksek bulundu.SonuçBT pulmoner anjiogafiye BT venografinin ilave edilmesi sonografi ile kıyaslandığında DVT tanısında yeterli olarak değerlendirildi. BT angiografi ve venografinin kombine kullanımı seçili hastalarda daha yeterli olabilir.Diğer yardımcı kriterleri olmadan asıl tanı kriteri olan dolum defektinin DVT saptanmasında daha üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and AimThe purpose of the study was to compare the Color Doppler Ultrasonography (CDUS) and Indirect Computer Tomography Venography (ICTV) results for the evaluation of deep venous thrombosis in patients with suspected Pulmonary Tromboembolism (PTE) and ICTV is to investigate whether the alternative method to CDUS.Patients and Method118 female and 87 male total 205 patients aged 17-92 (mean: 57.3)years, with suspected PTE underwent both combined CT pulmonary angiography and venography and followed by bilateral leg sonography within 48 hours. Bolus traking method was used in order to get optimal pulmonary angiography images. İCTV images were performed without further contrast material injection with three minutes delay after the beginning of contrast injection for CT pulmonary angiography. Axial CT images of the lower limbs were acquired from the iliac crests to popliteal fossa using; 10 mm slice thickness at 40 mm interval, 120 kV, 40 mA.The main diagnostic criterion for PE was intraluminal filling defect in an opasified pulmonary artery. The criterion used to diagnose DVT was the presence of a definite intraluminal filling defect in a venous structure. Ancillary findings for DVT were venous expansion, perivenous edema and wall enhancemant.ResultsPE was found in 84patients, on the other hand DVT was found in 45 patients. 34 out of o84 patients witjh PE had DVT,. DVT was seen in 11 patients without accompanying PE . 38 of the DVT?s were diagnosed with ICTV and CDUS . In seven patients DVT was detected only by ICTV, whereas in six patients only CDUS detected DVT. Nine patients had pelvic DVT only one of the pelvic DVT was isolated.Embolism was mostly (%24.7) observed in the right subsegmental branch The most encounted parenchymal finding with the rate %39 was atelectasis infiltration. The specifity and sensitivity of the filling defect was very superior to ancillary criteria combinations.ConclusionCompared with sonography, CT venography in addition to CT pulmonary angiography is a relatively accurate method for evaluation of DVT. Combined CT angiography and venography may be more efficacious than sonography in selected patients. Only the main criter filling defect found superior to detect DVT without addition of ancillary diagnosis criterias.