Bilgisayarlı tomografide yetişkin akciğer ve göğüs fantomu kullanılarak objektif ve klinik görüntü kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of objective and clinical image quality using adult lung and chest phantom in computed tomography
- Tez No: 1009260
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN OLĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radiology and Nuclear Medicine, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Görüntü kalitesi, Computed tomography, Image quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Nükleer Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda Bilgisayarlı Tomografinin (BT) medikal görüntülemede artan kullanımı, BT incelemelerinin hastanın yıllık kollektif etkin dozuna katkısını önemli ölçüde arttırmıştır. Bu nedenle BT'de hasta radyasyon dozlarını azaltmak için, tomografik görüntü elde etme tekniği olarak standart filtre geriye projeksiyon (FGP) tekniği yerine yeni nesil iteratif rekonstrüksiyon (IR) algoritmaları kullanılmaktadır. IR algoritmaları, FGP tekniğine göre görüntüdeki gürültüyü azaltarak hasta dozlarının düşmesine neden olmaktadır. Bu tezin amacı farklı üreticilere ait BT tarayıcılarında antropomorfik göğüs fantomu görüntüleri kullanılarak, fiziksel ve klinik görüntü kalitesinin konvansiyonel FGP yöntemine ek olarak IR algoritmalarının (ADMIRE (Siemens), ASiR (GE), AIDR (Canon) ve iDOSE (Philips)) farklı iterasyon seviyelerinde değerlendirilmesidir. Tez çalışmasında 3 farklı klinikte kurulu, 4 ayrı BT sisteminde ölçümler alınmıştır. Fiziksel görüntü kalitesi değerlendirmeleri, fantom görüntülerinden farklı anatomik yapılar için (Anterior Spine, Yumuşak Doku, Akciğer ve Sırt Kası), gürültü, sinyal gürültü oranı (SNR) ve kontrast gürültü oranı (CNR) ölçülerek gerçekleştirilmiştir. Klinik görüntü kalitesi ise akciğer fantomunun radyolog tarafından seçilen kesit görüntülerinden çeşitli anatomik yapıların görülebilirliğinin skorlandığı görsel derecelendirme analizi (VGA) tekniği ile yapılmıştır. Tüm anatomik bölgeler için artan kesit kalınlığı ve hacimsel bilgisayarlı tomografi doz indeksi ile gürültü azalırken, SNR ve CNR'de ise artış gözlenmiştir. Klinik görüntü kalitesi değerlendirmeleri ise, artan iterasyon seviyesi ile sadece ASiR IR algoritması için VGA'nın arttığı diğer IR algoritmaları için ise anlamlı bir değişim olmadığı gözlenmiştir. Bu tez çalışması, 122F015 numaralı ve“Pediatrik BT İncelemelerinde Görüntü Kalitesinin Farklı Yöntemlerle Ölçülmesi, Yöntemler Arasında Korelasyonun Belirlenmesi ve Radyasyon Dozuyla İlişkisinin Araştırılması”başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında kısmen desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years the increasing use of Computed Tomography (CT) in medical imaging has significantly increased the contribution of CT examinations to the patient's annual collective effective dose. For this reason, in order to reduce patient radiation doses in CT, new generation iterative reconstruction (IR) algorithms are used instead of the standard Filtered Back-projection (FBP) technique as that of tomographic image acquisition technique. IR algorithms reduce the noise in the image compared to the FGP technique, resulting in lower patient doses. The aim of this thesis is to evaluate the physical and clinical image quality at different iteration levels of IR algorithms (ADMIRE (Siemens), ASiR (GE), AIDR (Canon) and iDOSE (Philips)) in addition to the conventional FGP method, by using anthropomorphic chest phantom images on CT scanners from different manufacturers. In this thesis, the measurements were taken on 4 different CT systems installed in 3 different clinics. Physical image quality evaluations were performed by measuring noise, signal-to-noise ratio (SNR) and contrast-to-noise ratio (CNR) for different anatomical structures (Anterior Spine, Soft Tissue, Lung and Back Muscle) from phantom images. Clinical image quality was determined by the visual grading analysis (VGA) technique, in which the visibility of various anatomical structures was scored from the slice images of the lung phantom selected by the radiologist. While noise decreasing with increasing slice thickness and volumetric computed tomography dose index (CTDIvol) for all anatomical regions, an increase in SNR and CNR was observed. In clinical image quality evaluations, it was observed that VGA increased only for the ASiR IR algorithm with increasing iteration level, while there was no significant change for the other IR algorithms. This thesis study was partially supported within the scope of the TÜBİTAK 1001 project coded 122F015 and titled“Measurement of image quality with different methods in pediatric computed tomography examinations, determination of correlation between methods and investigation of its relationship with radiation dose”.