Kütüb-i sitte'deki evlilik ile ilgili hadislerin değerlendirilmesi
The evaluation of the hadiths in kutub al-sittah related to marriage
  1. Tez No: 602036
  2. Yazar: HATİCE ŞEKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR PALABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın-Erkek İlişkisi, Eş Seçimi, Söz-Nişan, Kına, Nikâh, Düğün, Male-Female Relantionship, Mate Selection, Engagement, Henna Night, Wedding, Wedding Ceremony
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Evlilik, ailenin temel taşıdır. Evlenmek, insanı haramdan uzaklaştıran dini bir müessesedir. Evlilik, insanın kendine uygun bir hayat arkadaşı bularak hem maddi hem de manevi huzur çabasına girişmesi, fakat bu uğraşıda her şeye rağmen mutluluğu elde edebilmesidir. Aynı zamanda evlilik, kaynağını Kur'an ve Sünnetten aldığı için ibadetler arasında değerlendirilir. Bunlar bir taraftan evlilik müessesesinin sınırlarını çizerken diğer taraftan da sorumluluk ve mükellefiyetleri belirler. Evlilikte, hem fert hem toplum için sayılamayacak kadar çok fayda ve güzellikler vardır. Bunların bir kısmı dünya hayatının mutluluğu diğer bir kısmı ise ebedî hayatı elde etmeye yol açan ilâhî olanaklardır. Dünya ve ahiret mutluluğu, Allah'ın emirlerine, Sevgili Peygamberimiz(s.a.v.)'in emir ve tavsiyelerine uymakla elde edilir. Bekârların evlenmesi ise bu emir ve önerilerin başında gelenlerinden biridir. Peygamberimiz (s.a.v.) hem kendisi evlenerek bizlere örnek olmuş, hem de onu şiddetle tavsiye etmiştir. Bu tez/inceleme kapsamında Kütüb-i Sitte'deki evlilik ile ilgili hadisler tespit edilmiştir. Evliliğin aşamalarını geçerken önerilen çeşitli tedbirler ile ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur. Değerlendirme yaparken de Hadis kaynakları'ndan yapılan araştırmalar, Kur'an-ı Kerim ayetleri ile desteklenmiştir. Ayrıca İslâmî bilimler alanında yazılmış diğer kaynaklardan ve modern verilerden yararlanılmıştır. Bu bağlamda; Kütüb-i Sitte ve diğer Hadis kitapları ile bunların şerhleri, Kur'an- Kerim Meal ve Tefsiri, Fıkıh literatürü, konuya dair basılı ya da dijital yayınlar temel kaynak olarak kullanılmıştır. Bu araştırma kapsamında evlilik ile ilgili doğru ve yanlış uygulamaları ortaya koymak; ülkemizde günde yüzlerce yapılan nişan, düğün ve nikâh merasimlerinin İslam'a uygunluğunu akademik bir bakış açısıyla hadislerle birlikte incelemek ve değerlendirmek hedeflenmiştir. Bu sebeple de bu araştırmada evliliğin şartlarının ve aşamalarının, ilmi bağlamda hadislerle tespiti ve İslam'da olması gereken evlilik ile ilgili gerçeklerin hadislerle ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Marriage is the building block of the family. Marriage is a religious establishment which draws the individual away from the harams (illicit). Marriage, is the clash to find peace by finding the well-matched partner, but at the same time, it is the ability to find happiness in this struggle after all. As it takes its source from Quran and Sunnah, marriage is regarded as prayer at the same time. On the one hand, these ayet and hadiths demarcates the boundaries of the foundation of marriage; on the other hand, it determines the responsibilities and amenabilities of the partners. For both the individual and the society, there are countless remedies and goodnesses in marriage. These are the divine blessings which conduce to achieve the eternal life and to live this life's happiness. This life's and afterlife's happiness could be achieved by obeying to Allah's commands and our Dear Prophet's advices. One of these commands and advices is the singles to marry. Our Prophet (p.b.u.h.) adviced marriage and has been a model for us by getting married. In the scope of this project, the hadiths related to marriage in Kutub al-Sittah has been determined; the various precautions adviced in the different stages of marriage has been searched from Hadith sources and it has been supported by ayets (verses) from the Holy Quran; evaluations has been made by making use of other sources which are written in the field of Islamic Sciences and modern data. In this sense, Kutub al-Sittah and other Hadith books and their exegesis; the meal (meaning) and tefsir (commentary) of Holy Quran; the literature of Fıkh; published or digital editions related to the subject are used as base sources. In the scope of this research, it has been important to put forward the right and incorrect sides of marriages with an academic perspective in the light of hadiths, investigating and evaluating the Islamic appropriateness of engagements, weddings and wedding ceremonies which hundreds of them are held everyday in our country. For this reason, it has been aimed to put forward the conditions and stages of marriage in a scientific context and to put forward the realities of the marriages which is demanded in Islam with hadiths.