Hititlerde tahta çıkış: Usuller, mücadeleler, uygulamalar
Accession among Hittites: Procedures, struggles, practices
- Tez No: 704077
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT YİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hititler, Veraset kuralları, Taht mücadeleleri, Hittites, Succession, Struggles of power
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışmanın amacı, ± M.Ö. 1650 ve ± M.Ö. 1200 yılları arasında Anadoluda ilk siyasi birliği oluşturmuş olan Hititlerin tahta çıkma usullerini, uygulamalarını ve iktidar mücadelelerini değerlendirmektir. İstikrarlı bir veraset sistemi, Hititler gibi mutlak bir hükümdar tarafından teokratik bir yapıda yönetilen toplumlarda, sürdürülebilir otorite için en önemli araçtır. Ancak Hitit kraliyet ailesinin verasetin aktarımı sırasında pek çok kritik an yaşadığı ve mücadeleler ile yıprandığı bilinmektedir. Tüm bu mücadelelerin nedenleri, bu mücadeleler ile başa çıkma yöntemleri ve veraset kurallarının pratikteki uygulamaları çalışmanın odak noktasıdır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to evaluate the methods, practices, and struggles of power of the Hittite royal family, who formed the first political union in Anatolia between ± 1650 BC and ± 1200 BC. A stable succession system is one of the most important tools for sustainable authority in societies as Hittites ruled by an absolute monarch in a theocratic structure. However, it is known that the Hittite royal family experienced many critical moments during the transfer of power and was worn out by struggles. The reasons for all these struggles, the methods of coping with these struggles, and the practical implementations of succession rules are the focus of this study.