Türkiye Muhasebe Standardı 41 tarımsal faaliyetler standardına göre canlı varlık olarak büyükbaş hayvanların muhasebeleştirilmesi: X hayvancılık işletmesinde bir örnek olay uygulaması
Accounting of cattles as living assets according to the Turkish Accounting Standard 41 agricultural activities standard: A case study in X livestock industry
- Tez No: 704097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİ KURŞUNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TDMS, TMS, Tarım İşletmeleri, Üretim İşletmeleri, Muhasebe, Uniform Accounting System (TDMS), Turkish Accounting Standards (TMS), Agricultural Enterprises, Production Enterprises, Accounting
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tarım işletmeleri, taşıdıkları kendine has özellikler nedeniyle farklı kodlama ve hesaplama işlemelerine ihtiyaç duyarlar. Bu bağlamda tarım işletmelerinin muhasebeleştirme süreçleri muhasebe bilimi açısından farklı bir araştırma konusudur. Tarımsal üretim çerçevesinde hayvancılık faaliyetleri yürüten firmaların TDMS ve TMS açısından muhasebe ve raporlama işlemlerinin sistematik olarak kodlama ve hesaplamasının incelenmesi bu çalışmanın ana amacıdır. Bu amaç etrafında, seçilen örnek bir kurumun muhasebe bilgileri alınarak kodlama ve hesaplama yöntemleri incelenmiştir. Örnek tarım işletmesinin kodlama ve hesaplama yöntemlerinin formata uygunluğunun eleştirel bir bakış açısıyla incelenmesi ve değerlendirilmesi çalışmanın yan amaçlarındandır. Araştırma yöntemi olarak tarama, inceleme, değerlendirme ve yorumlama teknikleri kullanılmıştır. TÜİK-2019 verileri kullanılarak 200 büyükbaş hayvan kapasiteli bir tesisin verileri incelenmiş analizler, raporlamalar yapılmış ve araştırma bulgularına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda Tek Düzen Muhasebe Sisteminin tarım işletmelerinin ihtiyaçlarına yanıt vermek konusunda yetersiz olduğu saptanmıştır. 2014 yılında TMS kapsamında yapılan madde değişikliği ise gereksinimin karşılanmasında ve aksaklıkların giderilmesinde yüksek ölçüde etkinlik sağlayamadığı gözlemlenmiştir. Tek Düzen Muhasebe Sisteminin tarım işletmeleri açısından fonksiyonel olmadığı ve hukuksal boyutta tarım işletmelerinin muhasebe işlemleri konusunda kavramsal bir belirsizliğin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Agricultural enterprises need different coding and calculation processes due to their unique features. In this context, the accounting processes of agricultural enterprises are a different research subject in terms of accounting science. The main purpose of this study is to examine the systematic coding and calculation of the accounting and reporting processes of companies carry on agricultural production activities in terms of Uniform Accounting System and Turkish Accounting Standards. For this purpose, methods of coding and calculation were examined through the accounting information of a selected sample enterprise. Criticizing the methods of coding and calculation of the sample agricultural business, examining and evaluating its conformity to the format are among the secondary objectives of the study. Scanning, examination and evaluation technique was used as research method. Using TUIK-2019 data, the data of a facility with a capacity of 200 cows were analyzed, reports are prepared and research findings were collected. As a result of the research, the Uniform Accounting System is found out to be insufficient to meet the needs of agricultural enterprises. Besides, the article change made within the scope of Turkish Accounting Standards in 2014 did not be able to provide a high level of efficiency in meeting the needs and eliminating the defects. It has been determined that the Uniform Accounting System does not provide functionality from the viewpoint of agricultural enterprises and there is a conceptual uncertainty about the accounting transactions of agricultural enterprises in legal dimension.