Ulaşımda akıllı şehir uygulamaları ve Gaziantep ili örneği
Smart city applications in transportation and the case of Gaziantep
- Tez No: 704209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN KONU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Şehir, Akıllı Şehirler, Gaziantep Örneği, Teknoloji
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde dünya hızlı bir değişim sürecindedir. Küreselleşme olarak tanımlanan bu değişim ve dönüşüm sürecinde yurttaşların ihtiyaç, talep ve beklentileri artmış ve çeşitlenmiştir. Küreselleşmenin hızla yayılması, şehirlerin kendi içlerinde bir rekabet sarmalına girmesine neden olmaktadır. Bu değişim ve rekabetin bir sonucu olarak, vatandaşların farklılaşan ihtiyaçları, yaşadıkları çevre ve şehirden daha fazla yararlanma istekleri şehirleri akıllı şehirler olmaya zorlamaktadır. Sonuç olarak, yapılan çalışmalarda rekabet avantajı sağlayan faktörlerin belirlenmesinde artış gözlemlenmiştir. Akıllı şehir olma yolunda ciddi adımlar atan Gaziantep, bu çalışma kapsamında detaylı olarak incelenmiştir. Literatür taraması sonucunda“Akıllı Şehir Gaziantep Projesi”kapsamında kentte çeşitli yenilikçi uygulamaların yapıldığı tespit edilmiştir. Literatür taramasına ek olarak, yerel halkın akıllı uygulamalara yönelik algısını ölçmek için nicel araştırma tekniklerinden anket tekniği 398 katılımcıya uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Gaziantep'te ulaşım alanında uygulanan akıllı şehir uygulamalarına yönelik yerel halkın farkındalık düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yine de bu farkındalık düzeyi sadece aylık gelire göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the world is in a period of rapid change. In this process of change and transformation, defined as globalization, citizens' needs, demands, and expectations have increased and diversified. The rapid spread of globalization causes cities to enter into a spiral of competition within themselves. As a result of this change and competition, the diversified needs of the citizens, the environment they live in and their desire to benefit more from the city force cities to become smart cities. As a result, the studies have observed an increase to determine the factors that provide a competitive advantage. Gaziantep, which has taken serious steps towards becoming a smart city, has been examined in detail within the scope of this study. As a result of the literature review, it has been determined that various innovative applications are made in the city within the size of the“Smart City Gaziantep Project”. In addition to the literature review, a survey technique, one of the quantitative research techniques, was applied to 398 participants to measure the local people's perception of intelligent applications. As a result of the research, it has been determined that the awareness level of the local people towards smart city applications applied in the field of transportation in Gaziantep is high. Still, this awareness level differs statistically significantly only according to monthly income.