COVID-19 sebebiyle yoğun bakımda non-invaziv mekanik ventilasyon alan hastalarda full-face maske ile helmet uygulamalarının solunum parametreleri, mortalite ve taburculuk değerleri açısından karşılaştırılması
Comparison of full-face mask and helmet applications in terms of respiratory parameters, mortality and discharge values in patients requesting non-invasive mechanical ventilation ICU DUE to COVID-19
  1. Tez No: 704261
  2. Yazar: ÇAĞLAR DENİZ ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Non-Invasived Mechanic Ventilation, Covid-19, Helmet Mask, Full Face Mask
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızda Covid-19 pandemisi sürecinde yoğun bakımda non-invaziv mekanik ventilasyon (NIMV) tedavisi alan hastalarda Full-face maske ve Helmet yöntemlerinin hastalık sürecine etkilerini ve birbirlerine göre üstünlüklerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yerel etik kurul onayı alınarak gerçekleştirildi. Hastanemiz yoğun bakımında Covid-19 tanısıyla 01.04.2020 ile 01.05.2021 tarihleri arasında NIMV tedavisi alan hastalar iki grup halinde çalışmaya dahil edildi. Hastaların paO2, paCO2, paO2/fiO2, laktat, kalp atım hızı, saturasyon, ortalama arteriyal basınç, solunum sayısı, yardımcı solunum kası kullanım değerleri 5 günlük süreyle kayıt altına alındı. Hastaların NIMV aldığı döneme ait 1,3 ve 7 günlerdeki CRP, troponin I, d-dimer ve ferritin değerleri kayıt altına alındı. Hasta gruplarının tedavi sürecinde invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı, mortalite ve taburculuk değerleri, servis taburculuğu sonrası oksijen ihtiyaçları kaydedilerek karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların entübasyon ihtiyacı, mortalite ve taburcu olan hastaların oksijen gereksinimi bakımından gruplar arasında fark bulunamamıştır. Gruplar arasında periferik oksijen saturasyonu, kalp atım hızı ve ortalama arterial basınç değerleri açısından fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In In this study, we aimed to investigate and compare Helmet and Full-face mask methods, their impact to the disease process on patients who receive Noninvasive Mechanical Ventilation in intensive care unit during the COVID-19 pandemic. Materials and Methods: COVID-19 patients who undergo NIMV treatment in our hospital's ICU were administered to our study as 2 groups. Patients' values of paO2, paCO2, paO2/fiO2, lactate, heartrate, saturation, average arterial pressure, respiratory rate and use of accessory respiratory muscles were recorded for 5 days. CRP, troponin I, d-dimer, ferritin values were also documented. İnvasive mechanic ventilation needs, mortality and discharge rates, and patients oxygen demand after service discharge were recorded and compared. Results: No significant superiority was found between Full-face masked and helmet methods in terms of the clinical picture of the disease and the discharge rates of the patients. It was concluded that both NIMV methods were able to discharge patients who has Covid-19 infection under deep hypoxemia without the IMV necessity. Conclusion: Intubation onset for Helmet group is later than the Full-face mask group. Helmet method is observed to be tolerated for longer periods and may prolong the onset of the intubation need. Both Helmet and Full-face mask NIMV methods are able to provide over 50% discharge rates on COVID-19 patients under deep hypoxemia, without the necessity of IMV. This pioneering study showed the neccesity of further clinical research about the topic.