Bağımlılık tedavisinde bitki aktiflerinin hesaplamalı kimya yöntemleri ile incelenmesi
İnvestigation of plant actives in addiction treatment with computational chemistry methods
- Tez No: 704382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN ENİSOĞLU ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Gıda Bağımlılığı, MAPK3 geni, Moleküler Kenetlenme, Addiction, Food Addiction, MAPK3 gene, Rosa spp, Molecular Docking
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bağımlılık, suistimal edilen maddelerin beraberinde alkol kullanımı ile de gelişen, aynı zamanda gıdanın hedonik ve tekrarlanan tüketiminde de benzer beyin mekanizmalarının izlendiği bir tür bozukluktur. Bağımlılık oluşumundan sonra kullanılan nesnenin kesilmesi ile ortaya çıkan yoksunluğun giderilmesi sebebiyle devamlık sağladığı düşünülmektedir. Bağımlılık yapıcı madde, beynimizin ödül sisteminde esas rolü olan nukleus akumbensi uyarır. Bağımlı kişilerde bu ödül bölgesindeki dopaminin hızlı ve yüksek miktarda salınması ile bağımlılığın pekiştirilği saptanmıştır. Bilimsel çalışmalarda bilinen tüm bağımlılık yapan maddelerin beyin üzerindeki etkileri, sinir hücrelerinin ürettiği nörotransmitterlerin değiştirilmesi sonucu olduğu düşünülmektedir. Moleküler düzeydeki bu gibi değişimler, maddenin etkisi ile ortaya çıkmanın yanısıra, maddelerin ani olarak azaltılması veya kesilmesi ile de ortaya çıkan yoksunluk bulgularında da kendini ortaya koymaktadır. Bağımlılığın, madde kullanımı, alkol, tütün, internet, gıda bağımlılığı gibi birçok yüzü bulunmaktadır. Bu çalışmada Rosa spp bitkisinin meyvesinden(Rosa canina) edilen fruktoz, askorbik asit, sitrik asit, glikoz, izokersitrin, malik asit, kuersetin, riboflavin, sakkaroz ve tilirozit gibi aktiflerin MAPK3 geni üzerindeki inhibisyon etkisi hesaplanmış ve kenetlenme çalışmaları ile incelenmiştir. Bu tez çalışmasında bahsedilen etken maddelerin MAPK3 inhibisyon etkilerinin incelenmesiyle, moleküllerin bağımlılık tedavisi açısından destekleyici tedavi olarak değerlendirilebilirliyi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Addiction is a type of disorder that devalops with the use of alcohol along with abused substance and also addiction is a type of disorder that develops with the use of alcohol along with abused substances and in which similar brain mechanisms are observed in hedonic and repeated intake of food. İt is though that, it provides continuity due to the elimination of the deprivation which occurs after cessation of substance after the formation of addiction. Using of substance stimulate the NAc, which has a role in the reward system of the brain. In addicted people, it has been determined that addiction is reinforced by the rapid and high amount of dophamine release in this reard region. Scientific studies suggests that the effect of all known addictive substance on the brain are the result of changed neurotransmitters produced by neurons. This kind of cahnges at the molecular level are manifested nor only in the effect of the substance but also in the withdrawal symtoms that occur with the sudden reduction and discontinuation of the substance. There are several kind of adicttion such substance use, alcohol, tobacco, internet and food addiction. Just as substance addict has a stong craving for substance, similarly people with addiction symptoms to eating have an irresistable urge to consume. Regardless of the type and object of addiction (food or substance), the chemical changes are paralel to each other in the barain. In this study, the inhibition effects of actives such as fructose, ascorbic acid, citric acid, glucose, isocercitrin, malic acid, quercetin, riboflavin, sucrose and tilyroside obtained from the fruit of the plant called rose spp in Latin on the MAPK3 gene were calculated and analyse by computational chemistry methods. By examining the MAPK3 inhibition effects of the active substances, it is aimed to reveal the molecules for use as a supportive therapy element in the treatment of addiction.