Construction and optimality of extended most balanced group divisible treatment incomplete block designs
  1. Tez No: 7044
  2. Yazar: MOHAMMAD QAMARUL İSLAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FUAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: BTIB Tasarımlar, Muamele-kontrol Mukayeseleri, Takviyeli Tasarımlar, Gruplara Ayrılabilen Tasarımlar, A -optional Tasarımlar, Optimal Tasarımlar
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Dengeli muameleli tam olmayan Blok (BTIB) tasarımlara., Bechoffer ve Tamhane (1981) tarafından v > 2 test-muame- lesinin“b”sayıdaki blokta bir kontrol ile mukayesesi problemi için önerilmişti. Bununla beraber bilgi matrisi nin (M matrisi) tam simetriye sahip olması koşulu, bu sınıftaki tasarımlar üzerine katı kasıtlamalar getirmek tedir ve sonuç olarak da bazı tasarım parametreleri için BTIB tasarımları bulmak olanaksızdır. Bundan böyle“Geliştirilmiş En Dengeli Gruplandırılabilir Muameleli Tam Olmayan Blok Tasarımları”(E MB GD TIB) diye adlandırılan yeni sınıf tasarımlar burada takdim olunacaktır ki, bir dereceye kadar bu tasarımlar bilgi matrisinin tam simetri koşulunu aramayacak ve dolayısiyle, BTIB tasarımlarını da bir alt sınıf olarak içeren daha geniş bir sınıftaki tasarımların incelenmesine olanak verecektir. Maamafih, vbilgi matrisinin simetrisi çok etkilenmemekte ve baştaki köşegen elemanlara eşit olarak kalmaktadır-. Böylece, -l alışılagelmiş olan A-optimal olma (M-1 matrisi" nin izninin minimum olması) fikri korunmuştur ve A-optimal tasarımlarını kolayca elde etmek mümkün olacaktır. En küçük tam sınıf oluşturan jeneratör tasarımlar (MCCGD), (bunlar sonlu sayıda olup diğer bütün kabul edile bilir ve aynı sınıfta eşdeğeri bulunmayan tasarımların oluşturulmasında kullanılan elemanter tasarımlardır) k=2,3,4 ve V=4,6,8,10 için oluşturulmuştur. Bütün bu k ve v değerleri için A-optimal tasarımlar da elde edilmiştir. Ayrıca, çok güçlü ve kullanışlı bilgisayar algoritmaları, programları/alt-programları hazırlanmıştır, ki bunlar verilen herhangi (k,v) için A-optimal tasarımların yanında diğer bütün tasarımlarında elde edilmesinde çok randımanlı olarak kullanılabilecektir. Bunlara ilaveten, en küçük tam sınıf jeneratör tasarımların bulunmasında çok faydalı olacak olan programlar da mevcuttur ve bunlar bu sınıftaki herhangi bir taşırım için bütün yapıyı verebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
The Balanced Treatment Incomplete Block (BTIB) Designs were proposed by Bechhofer and Tamhane (1981) for the problem of comparing v £ 2 test-treatments with a control in“b”blocks of size“k”each. The requirement of complete symmetry of information matrix (called M matrix), however, imposes severe restriction on the class of such designs and, as a consequence, there are a number of design parameters for which BTIB designs do not exist. A new class of designs, henceforth called Extended Most Balanced Group Divisible Treatment Incomplete Block ( E MB GD TIB ) Designs, is therefore introduced here which, upto some extent, relaxes the condition of complete symmetry of the information matrix and hence, leads to the study of a larger class, which includes BTIB designs as a sub-class. The symmetry of the information matrix is, however, not affected much and still the elements of the leading diagonal remain equal. Thus conventional idea of A-optimality (minimizing the trace of M matrix) remain intact and A-optimal designs can, therefore, be obtained easily. The minimal complete class of generator designs { MCCGD ), (a finite set of elementary designs which are used in the construction of all other admissible and non-equivalent designs in the class) are constructed for k = 2,3,4 and v = 4,6,8,10. The A-optimal designs for all these k and v values are also obtained. In addition, very powerful and practical computer algorithms, programs/subroutines are designed, which can run very efficiently to provide all the designs as well as the A-optimal designs for any given ( k,v ). Also, programs are developed which help much in finding minimal complete class of generator designs and can provide a complete structure for any design in the class. KEY WORDS: BTIB Designs, Treatment-control Comparison, Reinforced Designs, Group-divisible Designs, A-optimal Designs, Optimal Designs.