Ameliyathane hemşirelerinin hasta güvenliğine ilişkin bilgi düzeylerinin ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of operating room nurses' knowledge levels and practices on patient safety
  1. Tez No: 704497
  2. Yazar: SEREN TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Ameliyathane Hemşiresi, Hasta Güvenliği, Operation, Operating Room Nurse, Patient Safety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hasta güvenliği, bireylerin görebileceği zararların önlenmesi amacıyla sağlık bakım hizmetleri sistemi içerisinde yer alan önemli bir unsurdur. İlgili bakım sisteminde her bireyin tedavi aşamasında öncelikli amaçlardan biri hasta güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu bağlamda, bireylerin güvenli bir sağlık bakım hizmetine ulaşabilmesi için kurumlar tarafından iyi bir biçimde yapılandırılmış olan hasta güvenliği kültürü son derece önem taşımaktadır. Hasta güvenliğinin sağlanması hem sağlık çalışanlarının hem de kurum yönetiminin bir sorumluluğudur. Bu nedenle hasta güvenliğine ilişkin bilgi düzeylerinin geliştirilmesi ve çeşitli uygulamalarının yer alması konusunda hem hemşirelere hem de kurum yönetimine önemli bir rol düşmektedir. Mevcut araştırmanın amacı, ameliyathane hemşirelerinin hasta güvenliğine ilişkin bilgi düzeyleri ve uygulamaların değerlendirilmesi, ilgili değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Hamidiye Etfal Hastanesi ve Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi'nde görev yapan ve ameliyathane ünitesinde hemşire olarak çalışan 65 bireye ulaşılmıştır. Katılımcıların %89,2'si kadın, %10,8'i erkek; %70,8'i bekar, %29,2'si evli bireylerden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, Cerrahi Güvenlik Kontrol Listesi, Güvenlik Tutumları Ölçeği (Ameliyathanedeki Uygulaması), Çalışan Bilgi Formu ve Gönüllü Bilgilendirme ve Onay Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 23 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Gruplar arası farklılıkların incelenmesi için Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testi; değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, hemşirelerin güvenlik tutumları, medeni durumları, kendi istekleri ile ameliyathanede çalışma durumları, çalışma saatleri dışında dinlenebilme düzeyleri, bulundukları kurumda ameliyathane oryantasyon programı bulunan ve bu program katılıp katılmadıkları, çalıştıkları kurumda hizmet içi eğitim programlarının belirlenmesinde hemşirelerin gereksinimlerinin önemsenme durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, hemşirelerin hastane deneyimleri ile yönetim ile ilgili düşünceler ve gece vaka sayısı ile stres düzeylerinin belirlenmesi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Araştırma bulguları alan yazın bağlamında ele alınarak tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Patient safety is an important element in the health care services system in order to prevent harm to individuals. In the relevant care system, one of the primary goals in the treatment phase of each individual is to ensure patient safety. In this context, a well-structured patient safety culture by institutions is extremely important for individuals to reach a safe health care service. Ensuring patient safety is the responsibility of both healthcare professionals and institution management. For this reason, both nurses and institution management have an important role in improving the level of knowledge about patient safety and inclusion of various applications. The aim of the present study is to evaluate the knowledge levels and practices of operating room nurses on patient safety and to examine the relationships between the relevant variables. For this purpose, 65 individuals working as nurses in the operating room unit and working at Hamidiye Etfal Hospital and Sarıyer Hamidiye Etfal Hospital were reached. 89.2% of the participants were female, 10.8% were male; 70.8% are single, 29.2% are married individuals. The data of the study were collected using the Surgical Safety Checklist, Safety Attitudes Scale (Application in the Operating Room), Employee Information Form and Volunteer Information and Consent Form. Data analysis was done using SPSS 23 package program. Mann Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, Mann Whitney U test with Bonferroni correction for examining the differences between groups; Spearman Correlation analysis was used to examine the relationships between the variables. According to the results obtained, nurses' safety attitudes, marital status, working in the operating room with their own will, their level of resting outside of working hours, whether there is an operating room orientation program in their institution and whether they participate in this program are significant in determining the in-service training programs in the institution where they work, according to the importance of nurses' needs. levels differ. According to the results of the correlation analysis, it is seen that there is a positive and significant relationship between the hospital experiences of the nurses and their thoughts about the management, the number of night cases and the determination of stress levels. The findings of the research were discussed in the context of the literature and recommendations were made.