Öfke ifade tarzları ve iç dış denetim odaklarının evlilik uyumu ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between anger expression styles and locus of control and marriage adjustment
  1. Tez No: 742898
  2. Yazar: MELİS TURGUT ÇAPRAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBANUR BAYRAM KUZGUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, İç Dış Denetim, Öfke, Öfke Kontrolü, Marriage, marital adjustment, internal external control, anger control, anger
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin evlilik ilişkisi çerçevesinde birbirleriyle olan uyumunun ne gibi faktörlere dayandığını anlamaktır. Geçmiş çalışmalar temel alınarak, evlilik uyumu ile ilişkili olması olası iki faktör; öfke ifade tarzları ve iç dış denetim odakları olarak düşünülmüştür. Bu araştırmada ilişkisel tarama yöntemi ile evli bireylerin öfke ifade tarzları, iç dış denetim odakları ve evlilik uyumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan evli bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini bu evreni temsilen seçilmiş olan 100 evli erkek ve 100 evli kadın oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi toplam 200 evli bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, sürekli öfke ve öfke ifade tarzı ölçeği, evlilikte uyum ölçeği ve iç dış denetim ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın tüm verileri SPSS 24.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini ölçmek için Kolmogorov Smirnov Testi uygulanmıştır. Çalışmada normal dağılım göstermeyen ikili grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi, üç veya daha fazla grubun karşılaştırılmasında Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi ölçmek için Spearman Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bilgilere göre; katılımcıların Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı ölçeği alt boyutları olan; sürekli öfke, öfke ifade tarzı-öfke içe, öfke ifade tarzı- öfke dışa puanları ile evlilik uyumları arasında negatif yönlü bir ilişki belirlenmiştir. Sonuç olarak katılımcıların sürekli öfke, öfke ifade tarzı- öfke içe, öfke ifade tarzı- öfke dışa puanları arttıkça onların evlilik uyumları azalmaktadır. İç-Dış Denetim Odağı alt kategorisi olan aile ilişkileri için denetim odağı puanları ile evlilik uyumu puanları arasında pozitif, İç-Dış Denetim Odağı başarı için denetim odağı alt kategorisi puanları ile evlilik uyumu puanları arasında negatif bir ilişki belirlenmiştir. Katılımcıların; Aile içi ilişkiler için denetim odağı alt kategorisi puanları arttıkça evlilik uyumları da artmakta, başarı için denetim odağı alt kategorisi puanları arttıkça evlilik uyumu puanları da azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to understand what factors are based on the compatibility of individuals with each other within the framework of the marital relationship. Based on past studies, two possible factors affecting marital adjustment; anger expression styles and internal-external locus of control. In this study, the relationship between the anger expression styles, internal and external locus of control and marital adjustment of married individuals was examined using the relational screening method. The population of the research consists of married individuals living in Turkey. The sample of the study consists of 100 married men and 100 married women who were chosen to represent this universe. The sample of the research consists of 200 married individuals in total. Personal information form, continuous anger and anger expression scale, marital adjustment scale, internal and external control scale were used as data collection tools in the study. All data of the research were analyzed using SPSS 24.0 package program. In the study, Kolmogorov Smirnov Test was applied to measure whether the data showed a normal distribution. In the study, the Mann Whitney U Test was used to compare paired groups that did not show normal distribution, and the Kruskal Wallis Test was used to compare three or more groups. Spearman test was used to measure the relationship between the scales. According to the information obtained as a result of the research; sub-dimensions of the participants' trait anger and anger expression scale; a negative relationship was determined between trait anger, anger expression style-anger in, anger expression style-anger out scores and marital adjustment. A positive correlation was determined between the anger expression style-anger control scores, which are the sub-dimensions of the participants' trait anger and anger expression scale.“As a result, it was determined that as the participants' trait anger scores and anger-in and anger-out scores, which are sub-dimensions of anger expression style, increased, their scores on the marital adjustment scale decreased.”A positive relationship was determined between locus of control for family relationships scores, which is a sub-category of the Internal-External Locus of Control Scale, and marital adjustment scores, and a negative relationship was determined between the scores of the locus of control for success, which is a sub-category for of the Internal-External Locus of Control Scale, and marital adjustment scale scores. As the participants'“locus of control for family relations”sub-category scores increase, their marital adjustment also increases, and as the“locus of control for success sub-category”scores increase, their marital adjustment scores decrease.