Bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan temizlik personelinin kurumda çalıştıkları süre boyunca iş kazası geçirme durumları ve son kaza-yaralanmaya ait özelliklerin belirlenmesi
Designation of occupational accident probability and last accident- wounds features of cleaning staff who work in the education and research hospital during workig in the institution.
  1. Tez No: 260852
  2. Yazar: ARZU GEMALMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. NUR AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, Public Health, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Temizlik işçileri, iş kazaları, hastane, cleaning workers, occupational accident, hospital
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kazaların Demografisi ve Epidemiyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma, hastanede çalışan temizlik işçilerinin kaza geçirme durumlarını ve son geçirdikleri kaza/yaralanmaya ait özelliklerin belirlenmesi amacıyla, GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan özel bir temizlik şirketinin 205'i(%60.8) kadın ve 132'si erkek (%39.2) toplam 337 sağlık sektörü temizlik çalışanları üzerine yapılmış, tanımlayıcı tipte bir araştırmadır.Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla temizlik işçilerinin sosyo-demografik, sağlık, ekonomik özelliklerine, çalışma koşulları, işteki memnuniyet durumları, iş kazası geçirme durumları ile son geçirdikleri iş kazasının zamanına nedenine, türüne, yaralanma durumuna, iş günü kaybına yönelik 50 sorunun yer aldığı bir anket formu uygulanmıştır.48 ve üstü yaş grubu, kadın, dul/boşanmış, yüksekokul mezunu olan ve acil servis de çalışan temizlik işçilerinde iş kazası geçirme sıklığı yüksek bulunmuştur.Temizlik işçilerinin %87.2'si işiyle ilgili mesleki eğitim ,%69.7'si sağlık güvenlik eğitimi almıştır ve iş kazası geçirme oranları yüksek bulunmuştur. Yüzde 84.3 `ü işe giriş muayenesi olmuş, %71'2 si düzenli muayene edilmediğini belirtmiştir. Temizlik işçilerinin %52.5'i Hepatit B, %85.5'i Tetanos, %74.5'i Grip aşısını yaptırmamıştır. Araştırmada incelenen temizlik işçilerinin %41.0'i iş kazası geçirmiş, en çok iğne batması (%24.9) kazası yaşanmış, %19.7'sinin iş günü kaybı olmuş, %51.1'i geçirdiği kazanın bildirimini yapmamıştır. %64.4'i çöpleri toplarken kaza geçirmiştir.Temizlik işçileri en son kazayı pazartesi günleri (%28.7) ve 15:00-15:59 saatleri (%29.4) arasında kliniklerde (%41.2) ve çöpleri toplarken (%41.9) geçirmişlerdir. En son kazada işçilerin %31.6'sı yaralanmış ve %19.1'inin iş günü kaybı olmuştur.Araştırmanın sonunda iş kazaları yönünden hastanelerde çalışan temizlik personelinin yüksek düzeyde risk altında bulunduğu, çalışma şartlarının düzeltilmesinin, eğitim ve denetimlere daha fazla önem verilmesinin gerekli olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive research was conducted on cleaning workers in GATA Education and Research Hospital 205(%60.8) of which are women and 132 of which are men(%39.2), 337 in total, with a purpose to determine job accident situation and characteristics of the recent accidents they have had.In order to able to collect the data from the research,the participants were asked 50 questions about their demographic, economical situation,working conditions, job satisfaction, work accident possibility and time, work type, injury type and work days lost due to the recent accident they have had.Cleaning workers aged 48 years and older, women, divorced/widow, graduates of high school and who work in the emergency clinic have been found to have the highest work accident possibility.87.2 percent of the cleaning workers have occupational education and 69,7 percent of them have healt education with a high incidence of work accident. 84.3 percent of them had health control before they started working and 71.2 percent of them said that they weren?t treated regularly. 52.5 , 85.5 and 74.5 percent of the workers weren?t given hepatitis, tetanus and influenza injections respectively. 41 percent of the cleaning workers in this search had a job-related accident,with accidental injection injuries occuring the most frequently(24.9 %). 19.7 percent of them experienced loss of work and %51.1?i didn?t say anything about the accident. 64.4 percent of them had an accident while they were collecting the rubbish.The cleaning workers had recent a occupational accident on Mondays(%28.7) and between 3 pm and 4 pm(%29.4) in the clinic(%41.2) while collecting rubbish(%41). In the recent accident 31.6 percent of them got hurt and 19.1 percent of them experienced loss of work day.Finally cleaning workers in the hospital have high risk of job accident. This research concludes that, for fewer job accidents, workers need more occupational education and better working conditions. All of these factors are very important for cleaning workers.