Yerel etkinliklerde gastronomi mirasının yaşatılması üzerine bir araştırma: Çanakkale örneği
A research on surviving the heritage of gastronomy at local events: The case of Canakkale
  1. Tez No: 704565
  2. Yazar: ECEM KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GENCAY SAATCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Etkinlik, Gastronomi Mirası, Çanakkale, Local Event, Gastronomy Heritage, Canakkale
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gastronomi mirası, yöresel lezzetler ile yemek kültürü ve sanatını yaygınlaştırmanın önemini vurgulamaktadır. Bu anlamda bölgelerin gastronomi mirasına sahip çıkması, etkinlikler düzenlemesi, festivallerle birlikte gastronomi mirasını gelecek nesillere aktarması gerekmektedir. Araştırma kapsamında bu durumun bir örneği olarak Bozcaada Yerel Tatlar Festivali'nde Çanakkale mutfak kültürünün yaşatılmasının önemi değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacı Bozcaada Yerel Tatlar Festivali'nde Çanakkale mutfak kültürünün yaşatılması üzerine yerel halkın görüşlerini incelemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda yerel halka Çanakkale yöresel mutfağının öne çıkan özellikleri, Çanakkale mutfak kültürünün yerel halk için ne anlama geldiği, Çanakkale mutfak kültürünün yerel bir festivalde yaşatılmasının avantajları ve dezavantajları gibi temel kavramlarla bağlantılı olarak hazırlanan sorular yöneltilmiştir. Araştırma verileri 25 Kasım-30 Kasım 2021 tarihleri arasında bölgede yaşayan yerel halk ile doğrudan görüşülerek toplanmıştır. Yerel halktan elde edilen veriler nitel araştırma yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yerel halkın sıklıkla değindiği temel konular; yerel etkinliğin yöre için önemli olduğu, etkinliğin stratejik olarak planlanarak yapılması gerekliliği, etkinliğin hem turistik hem de ekonomik yönden yöreye katkısının ön planda olduğu ve böylece dezavantajlarından ziyade avantajlarıyla dikkat çeken bir etkinlik olarak gerçekleştirildiğidir. Ancak dezavantajlarına yönelik görüşler dikkate alındığında, festival esnasında dikkat edilmesi gereken konular arasında çevre kirliliği ve gelecek nesillere yanlış bilgi aktarımı gibi konuların da olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gastronomy heritage emphasizes the importance of popularizing local delicacies and food culture and art. In this sense, regions need to protect their gastronomic heritage, organize events, and transfer their gastronomic heritage to future generations together with festivals. As an example of this situation within the scope of the research, the importance of keeping the Canakkale culinary culture alive in the Bozcaada Local Tastes Festival was evaluated. The aim of the research is to examine the views of the local people on the survival of Canakkale culinary culture at the Bozcaada Local Tastes Festival. In line with the purpose of the research, questions prepared in connection with basic concepts such as the prominent features of Canakkale culinary culture, what the Canakkale culinary culture means to the local people, the advantages and disadvantages of keeping the Canakkale cuisine culture alive at a local festival were asked. The research data were collected by direct interviews with the local people living in the region between 25 November-30 November 2021. The data obtained from the local people were analyzed with the qualitative research method. As a result of the research, the main issues that the local people frequently mentioned; local event is important for the region, the event should be planned strategically, the contribution of the event to the region both touristically and economically is at the forefront, and thus it is realized as an event that draws attention with its advantages rather than its disadvantages. However, considering the opinions about its disadvantages, it has been determined that there are issues such as environmental pollution and misinformation transfer to next generations among the issues to be considered during the festival.