TÜBİTAK tarafından 2017-2020 yıllarında yayınlanmış resimli hikaye kitaplarının 5-6 yaş çocukların görüşlerine göre incelenmesi
An examination of picture story books published by TÜBİTAK in 2017-2020 according to opinions of 5-6 year-old children
- Tez No: 704668
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YÜKSELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Resimli Hikaye Kitapları, 2017-2020 Yayınları, 5-6 Yaş Çocukların Görüşlerir
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Araştırma TÜBİTAK Tarafından Yayınlanmış Resimli Hikaye Kitaplarındın 5-6 Yaş Çocukların Görüşlerine Göre İncelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Hatay ilinde anaokullarına devam eden (5-&) yaş çocukları oluşturmaktadır. Örneklemi olasılığa dayalı olmayan amaçlı örneklem yönteminden olan benzeşik ve kolay örneklemler yöntemi ile seçilen Hatay İli Defne İlçesinde bulunan M.E.B'e bağlı anaokullarına devam eden eşit sayıda 5 ve 6 yaş kız- erkek toplam 112 çocuktan oluşmaktadır Araştırma“Demografik Bilgi Formu”,“Görüşme Formu”ile TÜBİTAK'ın (5 ve 6 yaş) kitap serisinden rastgele seçilmiş hikaye kitapları kullanılmıştır. Yaş, cinsiyet, kitabın çeşitli fiziksel özelliklerinin yanında çocukların kendi yaşantılarının, çevrelerinin ve yaratıcılıklarının kitap tercihlerinin etkilediği bulunmuştur. Çocukların farklı yaş gruplarında, 6 yaş çocuklarının da kendi seviyelerine daha uygun kitap seçtikleri belirlenmiştir. Çocukların kendi cinsiyetlerine uygun daha fazla kitap seçtikleri bulunmuştur. Kriterler çoktan, aza doğru şöyle sıralanmıştır. Kitabın“resimlerinin gerçekliği”,“içindeki resimleri”,“konusu”,“üzerindeki resimleri”,“kahramanı”, kriterleridir. Kitabın“boyutu”,“etkinliği”,“aynılığı”,“benzerliği”,“estetik özellikleri”eşit oranda en az seçilmiş kriterlerdir.“İlk Uzay Kitabım”, yapıtı en çok seçilen ve erkekler tarafından en çok tercih edilen,“Çiçekler yapıtı ise estetik, sanat değeri yüksek ve kızlar tarafından en çok tercih edilen, ”Yapabilirim" yapıtı ise en az seçilen kitap olduğu bulunmuştur. TÜBİTAK yayınlarından seçilen kitapların 5-6 yaş düzeyine uygun ve fiziksel yönden yeterli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in order to examine the picture story books published by TÜBİTAK in 2017-2020 according to the opinions of 5-6 year old children. The population of the research consists of“children (5 and 6 years old) attending kindergartens in Hatay Province”. The sample of the study which were choseb with the method and not based on probability is consists of 112 boys and girls equal in number who attend kindergartens of the emimnstry of education locating in the district of Defne in the province of Hatay. By using“Demographic Information Form”and“Interview Form”randomly selected story books among the book series of TÜBİTAK (5 and 6 years old) were used in the research. In the research qualititave methods phenomenological design and for data analysis content analysis were used. It was revealed with the research that as well as age, gender, various physical characteristics of the book, children's own experience, enviroment and creativity affects children's book selection preferences. It has been determined that children chose books of different age groups and 6-year-old children choose books that are more suitable for their level. It was found that children choose books suitable for their gender, while girls choose more than boys. The criteria determined by the statements that affect the preferences of the children are listed as follows, from the most selected to the least; The“realism of picture”,“pictures in ”,“subject”,“hero”. The“size”,“effectiveness”,“sameness”,“similarity”,“aesthetic features”of the book are equally the least chosen criteria. It was found taht“My First Space Book”was the most chosen and most preferred by boys,“Flowers”was the most preferred book by girls with high aesthetic and artistic value and“I Can”was the least chosen book. It has been determined that the books selected from TÜBİTAK publications are suitable for 5-6 years old and physically sufficient. Keyword: Picture Story Books , 2017-2020 Years Old Children