A move analysis of transparent peer reviews as an academic genre: Exploring reviewers' comments
Akademik bir tür olarak şeffaf akran değerlendirme raporlarının retorik eylem analizi: Hakem yorumlarını keşfetmek
  1. Tez No: 704810
  2. Yazar: MEHASİN TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik amaçlar için İngilizce, Şeffaf akran değerlendirmesi, Tür analizi, Derlem bilimi, Eylem analizi, English for academic purposes, Transparent peer review, Genre analysis, Corpus linguistics, Move analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Swales'in (1990) tür analizi geleneğini takip eden birçok dil bilimci için akademik bilginin paylaşılmasında önemli role sahip araştırma makalelerine ait farklı bölümlerin analizi ilgi odağı olmuştur. Bu bilimsel sürecin ayrılmaz bir parçası olarak, yayınlanmış makalelerin akran değerlendirmeleri, araştırma ilgisinin hazır türlerden kapalı veya yarı kapalı türlere kaymasından sonra tür analizcilerini cezbetmiştir. Bundan esinlenerek, bu çalışma, akran değerlendirme sürecine şeffaflık getirmenin etkilerine odaklanarak şeffaf akran değerlendirme raporlarını retorik eylem analizi açısından araştırmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, tezin bir diğer amacı birbiri ardına gelen turlarda gözlemlenen retorik yapı, eylem ve adımlardaki olası farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Bu amaçlara ulaşmak için, yaklaşık 200,000 kelimeden oluşan 210 şeffaf akran değerlendirme derlemi oluşturulmuştur. Pilot çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Fortanet (2008) tarafından önerilen eylem analizi modeli, bu çalışmanın derlemine uygulanabilmesi için yeniden tasarlanmıştır. Bunu takiben cümle temel alınıp, uyarlanan model kullanılarak derlemin tamamı UAM derlem analizi program aracılığıyla kodlanmıştır. Çalışmanın bulguları, şeffaf akran değerlendirmelerinde kullanılan zorunlu, konvansiyonel ve isteğe bağlı eylemler, adımlar ve alt adımlar içeren daha kapsamlı bir hareket yapısı analizi ile sonuçlanıp her iki kümede (ilk tur ve diğer turlar) gözlemlenen retorik yapıdaki farklılıkları ortaya çıkarmıştır. Daha sonra, bulgular, gizli akran değerlendirmelerinin iletişimsel işlevleriyle karşılaştırılmış ve akran değerlendirme sürecine şeffaflık katmanın, hakem yorumlarının retorik organizasyonu üzerinde bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Following Swales's (1990) tradition in genre analysis, many linguists have held a particular interest in the analysis of a wide range of sections of research articles, which are of great importance in disseminating academic knowledge. One integral part of this scientific process, peer reviews of published articles, attracted genre analysists after research interest shifted from readily available genres to occluded or semi-occluded genres. Inspired by this, the aim of the present study is to investigate the rhetorical moves of transparent peer reviews with a focus on the effects of bringing transparency to this practice. The study was also designed to reveal possible differences in rhetorical structure and moves in reviews written for subsequent rounds. This is done through an analysis of a corpus comprising 210 transparent peer reviews with approximately 200,000 words. In line with the findings obtained from a pilot study, the model proposed by Fortanet (2008) was redesigned to apply it to the current study. Following this, taking the sentence as the unit of analysis, the whole corpus was coded using the adapted model with the aid of the UAM Corpus tool. The findings of the study resulted in a more comprehensive model including obligatory, conventional, and optional moves, steps and sub-steps and differences in moves in two subsets of transparent peer reviews (Round 1 and subsequent rounds). The findings were compared with the communicative functions of confidential peer reviews and we found that offering transparent peer review has an impact on the rhetorical organization of reviewers' comments.