Yerel yönetimlerde stratejik planlama uygulamasının çözümlenmesi: İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir İl Özel İdaresi örnekleri
Application analysis of strategic planning for local governments: İzmir Metropolitan Municipality and the İzmir Special Provincial administration
  1. Tez No: 337579
  2. Yazar: RASİM AKPİNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERMİN ATAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Planlama, Stratejik Planlama, Local Government, Planning, Strategic Planning
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kamu kurumlarının yalnızca mevzuatın öngördüğü şekilde hareket etmeleri, dünyadaki gelişmelere ve değişime karşı kayıtsız kalmaları, bu kurumları hantallığa, herhangi bir vizyona dayanmayan, günübirlik kararlar veren, plansız, programsız, fayda-maliyet ve sosyal etki analizi yapmayan kuruluşlar haline dönüştürebilmektedir. Kamu kurumlarının etkin, etkili ve verimli biçimde çalışabilmesini sağlamak için çeşitli yönetim tekniklerinden yararlanılmaktadır. Stratejik yönetim ve planlama kamu kuruluşlarının, amaçlarını ve hedeflerini saptayarak, planlı ve programlı hareket etmesini sağlar. Şeffaf, katılımcı, kaynakları etkin ve verimli şekilde kullanan bir yerel yönetim için stratejik plan oldukça gereklidir. Türkiye'de dünyadaki değişime ve gelişmeye paralel olarak kamu yönetiminin etkin, etkili ve verimli yönetilebilmesi amacıyla, yeni kamu yönetimi anlayışı doğrultusunda bir paradigma değişimi yaşanmaktadır. Özellikle 2002 sonrasında çıkarılan yasal düzenlemelerle, kamu yönetimi ve yerel yönetimler alanında bu yönde önemli girişimler söz konusu olmuştur. Bu önemli girişimlerden biri de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile stratejik planın Türk Kamu Yönetiminde uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi olmuştur. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ile yerel yönetimlerde stratejik planın yasal alt yapısı oluşturulmuş ve bu kanunlar ile tüm kamu kurumlarında olduğu gibi nüfusu 50.000 ve üzerinde olan belediyeler için stratejik plan yapılması zorunlu bir hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public institutions acting only as prescribed by legislation could remain indifferent to the changes in developments in the world and so these public institutions could be transformed the unplanned, unscheduled and institutional lazy. Therefore these public institutions could not serve based on any vision and the cost-benefit decision. A variety of management techniques are used to provide the effective and efficient way to operate for public institutions. Strategic management and planning allow public institutions to move a planned and programmed, identifying goals and objectives. A strategic plan is quite necessary for transparent, participatory local government using resources effectively and efficiently. In parallel with the change and development in the world, the public administration in Turkey is experiencing a paradigm shift whose name is new public management approach in order to manage effectively and efficiently. In particular after 2002, important initiatives has been concerned in this direction in the field of public administration and local government. This is one of the important initiatives on Public Financial Management and Control Law No. 5018 strategic plan, the implementation of Turkish public administration has been forced to make. Metropolitan Municipality Law No. 5216, Law No. 5393 on Municipalities and Special Provincial Administration Law No. 5302 helped local governments to build legislative infrastructure for strategic plan. With these laws the strategic plan has been made mandatory to municipalities with a population of 50,000 or more as well as in all public institutions.