Salgın döneminde ortaya çıkan anksiyete ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between anxiety emerged during the epidemic period and resilience
- Tez No: 704827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, Koronavirüs, Psikolojik Sağlamlık, Anksiyete, Genel Sağlık Durumu, COVID-19, Pandemic, Coronavirus, Resilience, Anxiety, General Health Status
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Salgın Döneminde Ortaya Çıkan Anksiyete ile Psikolojik Sağlamlık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Dünyada koronavirüse yakalanan 118.145.960 kişi bulunurken 2.621.154 kişi bu sebepten ölmüştür. COVID-19 salgını, biyolojik ve psikolojik boyutları olan etkilerini yerkürede yankılamaktadır. Bu araştırmada, salgın döneminde ortaya çıkan anksiyete ile psikolojik sağlamlık seviyesi arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 146 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcıların 79'u (%54,1) kadın ve 67'si (%45,9) erkektir. Araştırmada katılımcıların anksiyete düzeyini belirlemek için“Beck Anksiyete Ölçeği”, psikolojik sağlamlık seviyesini belirlemek için“Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”ve genel sağlık durumunu belirlemek için“Genel Sağlık Anketi-12”kullanılmıştır.“Koronavirüsle İlgili Sorular”ve“Sosyo-demografik Özellikler Bilgi Formu”ndan yararlanılmıştır. İlgili ölçeklerden alınan bilgiler“Sosyal Bilimler için İstatistik Paket Programı versiyon 27 (IBM SPSS 27)”kullanılarak analiz edilmiştir. Salgın döneminde ortaya çıkan anksiyete ile psikolojik sağlamlık düzeyi arasındaki ilişkiyi açıklamak maksadıyla Pearson Korelasyon Analizleri uygulanmıştır. Analiz sonuçları, anksiyete düzeyi ile psikolojik sağlamlık seviyesinin negatif yönde, genel sağlık durumu ile psikolojik sağlamlık seviyesinin negatif yönde ve genel sağlık durumu ile anksiyete düzeyinin pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Psikolojik sağlamlık alt boyutlarından kendilik algısı ile anksiyete düzeyi arasındaki ilişki en güçlüdür.
Özet (Çeviri)
Examination of the Relationship Between Anxiety Emerged During the Epidemic Period and Resilience While there are 118.145.960 people who caught coronavirus in the world, 2.621.154 people died due to this. COVID-19 outbreak echoes its effects on earth, with biological and psychological dimensions. In this study, it was examined that the relationship between anxiety emerged during the epidemic period and the level of resilience. The sample of study consist of 146 participants. Of the participants, 79 (54,1%) were female and 67 (45,9%) were male. In the study, to determine the anxiety level of the participants“Beck Anxiety Inventory”, to determine the level of resilience“Resilience Scale for Adults”and to determine general health status,“General Health Questionnaire-12”was used.“Questions About Coronavirus”and“Socio-demographic Characteristics Information Form”were used. The information obtained from the relevant scales was analyzed using the“Statistical Package for the Social Sciences version 27 (IBM SPSS 27)”. Pearson Correlation Analysis were applied in order to explain the relationship between the anxiety that emerged during the epidemic and the level of resilience. The results of the analysis showed that anxiety level and resilience level were associated in a negative direction, general health status and resilience level were associated in negative direction and general health status and anxiety level were associated in a positive direction. Of the lower dimensions of resilience, the relationship between self-perception and anxiety level is strongest.