Sitrik asit döngüsünde (Krebs döngüsü) görev alan altı anahtar enzimin supratentoriyal düşük ve yüksek evreli gliom dokularında karşılaştırılması: Prospektif klinik bir çalışma
Tissue levels of six regulatory enzymes of the citric acid cycle (Krebs cycle) in low- and high- grade gliomas: A prospective clinical study
  1. Tez No: 704894
  2. Yazar: BURAK TAHMAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: High-grade glioma, Krebs cycle, Low-grade glioma, Surgery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Krebs döngüsü ile ilişkili düzenleyici enzim düzeylerinin yüksek ve düşük dereceli gliom dokularında karşılaştırılması. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada supratentoriyal gliom tanısıyla opere edilmiş 40 hasta değerlendirildi. 19 düşük dereceli, 21 yüksek dereceli gliom hastası çalışmaya dahil edildi. Elde edilen tümör dokularında, Krebs döngüsünde direkt olarak düzenleyici görevi olan pirüvat dehidrogenaz, sitrat sentaz, α-ketoglutarat dehidrogenaz ve izositrat dehidrogenaz enzimleri; dolaylı olarak düzenleyici görevi olan glutamat dehidrogenaz ve glutaminaz enzimleri olmak üzere toplam 6 adet enzim ELISA yöntemiyle çalışıldı. Sonuçlar her iki grup arasında karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışılan tüm enzimler yüksek dereceli gliom dokularında daha yüksek düzeyde bulundu, ancak yalnızca pirüvat dehidrogenaz, sitrat sentaz ve izositrat dehidrogenaz düzeylerindeki artış istatistiksel olarak anlamlıydı. Grup içinde karşılaştırma yapıldığında, tüm enzim düzeyleri evre II tümör dokularında evre I tümörlere kıyasla daha yüksek bulundu, ancak yalnızca glutamat dehidrogenaz ve glutaminaz düzeylerindeki artış istatistiksel olarak anlamlıydı. Yüksek dereceli gliom grubu değerlendirildiğinde, evre IV tümör dokularında tüm enzim düzeylerinin arttığı görülmekle birlikte, doku enzim düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Krebs döngüsünün düzenleyici enzimlerinin düzeyleri yüksek dereceli gliom dokularında düşük derecelilere kıyasla artış göstermektedir. Krebs döngüsüne substrat sunarak döngünün sürekliliğini sağlayan glutaminoliz enzimleri glutamat dehidrogenaz ve glutaminazın da benzer şekilde artmış miktarlarda bulunması yüksek dereceli gliomların artmış enerji ihtiyacını karşılar. Anahtar Kelimler: Cerrahi, Düşük dereceli gliom, Krebs döngüsü, Yüksek dereceli gliom.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare tissue levels of the regulatory enzymes related to the Krebs cycle between low- and high-grade supratentorial gliomas. Material and Methods: A total of 40 patients operated on supratentorial gliomas served as subject for this study. Low-grade and high-grade glioma groups included 19 and 21 patients, respectively. Four regulatory enzymes directly involved in the Krebs cycle, namely pyruvate dehydrogenase, citrate synthase, α-ketoglutarate dehydrogenase and isocitrate dehydrogenase and two enzymes that indirectly regulate the Krebs cycle, namely glutamate dehydrogenase and glutaminase were studied in tumour tissues by ELISA technique. The results were compared between the two groups. Results: The levels of all enzymes were found to be higher in high-grade glioma group but only pyruvate dehydrogenase, citrate synthase and isocitrate dehydrogenase showed statistically significant higher levels. Moreover, grade II tumours had higher levels of all enzymes compared to grade I gliomas but only two enzymes, glutamate dehydrogenase and glutaminase were found to be at higher levels that were statistically significant. In the high-grade glioma group, grade IV gliomas had higher tissue levels of all enzymes compared to grade III gliomas, however, none proved statistically significant. Conclusion: Regulatory enzymes of the Krebs cycle have increased levels in high-grade gliomas compared to low-grade gliomas and enzymes of glutaminolysis, namely glutamate dehydrogenase and glutaminase, which resupply the Krebs cycle, also have increased levels in order to meet the higher energy demand of high-grade gliomas.