Erken doğum tehdidi geçiren gebelerde hemogram parametrelerinin doğum sonucunu öngörmedeki etkinliği
The effectiveness of the hemogram parameters to predict threatened preterm labor within the pregnant women whose have been diagnosed with TPL
- Tez No: 704929
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM DANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Erken doğum tehdidi, Gebelik, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Platelet/Lenfosit Oranı, Lenfosit/Monosit Oranı, Kombine belirteç, threatened preterm labor, Neutrophil/Lymphocyte ratio, Platelet/ Lymphocyte ratio, Lymphocyte/monocyte ratio, combine marker
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, erken doğum tehdidi olan gebelerde hemogram parametrelerinin doğum sonucunu öngörmedeki etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olan bu çalışmaya Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran gebeler dahil edildi. Çalışmaya gebelik haftası 240/7- 366/7 olup erken doğum tehdidi tanısı alan gebeler dahil edildi. Nötrofil/lenfosit, platelet/lenfosit, lenfosit/monosit oranları ve kombine değeri hesaplandı. Erken membran rüptürü, çoğul gebelik, uterin anomalisi olanlar ,maternal veya plasental hastalığı olanlar hariç tutuldu. Bulgular: Bu çalışmaya erken doğum tehdidi geçiren 138 gebe dahil edildi. Takiplerinde 85 i preterm 53 ü term doğum olarak sonuçlandı. Preterm doğum grubunu da 34 hafta altı doğuran 25 gebe, 34 ve üzeri doğum yapan 60 gebe olarak ikiye ayırdık. Term grubunun başvuru anındaki servikal uzunlukları diğer iki preterm gruba göre anlamlı olarak uzun bulunmuştur (p=0,01). Hemogram parametrelerine bakıldığında MPV ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir (p=0,03). 34 hafta altı preterm grubunda MPV değeri diğer iki gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. MPV dışında kalan diğer hemogram parametrelerinde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Nötrofil lenfosit oranı (NLR) , platelet lenfosit oranı (PLR) ve lenfosit monosit oranı (LMR) değerlerinde term ve preterm grupları arasında istatistik olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Kombine belirteç ,34 hafta altı preterm grupta term gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,015 ) Gruplar arasında Crp değerleri açısından anlamlı fark saptamadık (p>0,05). Sonuç: Servikal uzunluğu ve NLR'yi kullanan kombine belirtecin, tek başına kullanılan CRP ,NLR,PLR ve LMR gibi sistemik inflamatuar belirteçlere kıyasla erken doğumu öngörmede daha anlamlı olduğu görüldü. Kombine belirtecin ve diğer inflamatuar belirteçlerin klinik yararlılığını doğrulamak için daha fazla örneklemli prospektif ve randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim : The aim of this study is to investigate the effectiveness of the hemogram parameters to predict threatened preterm labor within the pregnant women whose have been diagnosed with TPL. Material And Method : Pregnant women who were in their 240/7- 366/7 gestasional week and diagnosed with TPL and admitted to Sultangazi Haseki Research Hospital were included to our prospective study. Neutrophile/lymphocyte, lymphocyte/trombocyte, lymphocyte/monocyte ratios ve combined values were calculated. prematüre membrane rupture, multiple fetuses, maternal or plasental diseases were excluded from the study. Findings : 138 pregnant women with threatened preterm labour were included in this study. On their follow-ups 85 of them concluded with preterm labour and 53 of them concluded with term labour. We have separated our patients in two groups as 25 patients who gave birth before the 34th gestasional week and 60 patients who gave birth within and after the 34th gestasional week. The group of patients who have reach to term pregnancy; cervical length which was measured during the first administration, were signaficantly different and longer from the other two preterm groups (p=0,01). In hemogram parameters; MPV values were signaficantly different between groups (p=0,03). In the 0,05). In Neutrophyle/lymphocyte Ratio (NLR) and platelet/ lymphocyte ratio (PLR) and lymphocyte/monocyte ratio (LMR) values there were no signaficant difference between term and preterm groups (p>0,05). Combined determinant were signaficantly lower in 0,05). Results: In case of predicting preterm labour; combined determinant using the values of cervical lenght and NLR were signaficantly suggestive than using systemic inflammatory indicators as CRP ,NLR,PLR ve LMR alone. In order to validate the effectiveness of combined determinant and other inflammatory indicators future prospective studies must be held.