Biyorezonans yönteminin kilo verme üzerine etkisi
Effect of bioresonance method on weight loss
- Tez No: 704936
- Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biyorezonans, Kilo verme, Obezite, Antropometri, Yağ oranı, Bioresonance, Weight loss, Obesity, Anthropometry, Fat ratio
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, dünyadaki en büyük sağlık sorunlarından biri olan obezitede farklı bir tedavi yaklaşımı olarak biyorezonans tedavisinin, kilo verme üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Doğada tüm maddelerin kendine has titreşimi ve dalga modeli bulunur. İnsanda bulunan doğal titreşimlerin bozulması, dokularda belirli bazı hastalıkların oluşmasına neden olur. Biyorezonans cihazı bu bozuk titreşim dalgasını, vücuda yerleştirilen bir elektrot ile algılar. Cihaz bu modeli tanır, ters çevirir, güçlendirildikten sonra, hastanın vücuduna geri göndererek daha önce bozulmuş olan elektromanyetik titreşim dalgası normale döner ve oluşmuş olan problem giderilir. Biyorezonans uygulaması günümüzde fibromiyalji, alerjik rinit ve astım, kronik ağrı ve anksiteye ve depresyon gibi birçok hastalıkta kullanılmakta ve başarılı sonuçlar vermektedir. Bu çalışma prospektif, tek kör, randomize, plasebo kontrollü klinik çalışmadır. Çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran yetişkin kadınlar araştırma evrenini oluşturmuştur. Araştırma uygulaması, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Aile Hekimliği polikliniğinde yapılmıştır. Örneklem seçme kriterlerine uygun, 30 kadın araştırma kapsamına alınmıştır. Katılımcıların, biyorezonans ve kontrol gruplarına basit rastgele sayılar tablosuna göre randomizasyonu yapılmıştır. Biyorezonans grubuna kilo verme protokolüne uygun frekanslar uygulanır iken, kontrol grubuna kilo verme protokolü dışında ama aynı cihaz ile farklı frekanslar uygulanmıştır. Hastaların işlem öncesi kilo, boy, yağ oranı, yağ miktarı ölçümü yapılmıştır. İşlem sonrası ise tekrar aynı ölçümler yapılıp, hastaların işlem öncesi ve sonrası ölçümleri istatiksel olarak kıyaslanmıştır. Hem kontrol grubunda hem biyorezonans grubunda kilo, yağ oranlarında, vki ve yağ miktarlarında azalma istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Çalışmamız boyunca herhangi bir yan etki ortaya çıkmamıştır. Sonuç olarak obezite tedavisinde ve kilo vermede birçok yöntem uygulanmaktadır. Tek başına bir yöntemin kilo vermede belirli bir ölçüde etkili olduğu bilinmektedir. Bu tedavi yaklaşımlarında biyorezonansın da yer alabileceği düşünülebilir. Bu konuda çok merkezli, büyük çalışmaların yapılması gelecekte obezite tedavisine yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of bioresonance therapy as a different treatment approach on weight loss in obesity, which is one of the biggest health problems in the world. All matter in nature has its own vibration and wave pattern. The deterioration of natural vibrations in humans causes certain diseases in the tissues. The bioresonance device detects this distorted vibration wave with an electrode placed on the body. The device recognizes this pattern, reverses it, after it is strengthened, the electromagnetic vibration wave that was previously disturbed returns to normal by sending it back to the patient's body and the problem that has occurred is eliminated. Today, bioresonance application is used in many diseases such as fibromyalgia, allergic rhinitis and asthma, chronic pain and anxiety and depression and gives successful results. This study is a prospective, single-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Adult women who applied to Sivas Cumhuriyet University Family Medicine outpatient clinic constituted the research population. The research application was carried out in Sivas Cumhuriyet University Family Medicine outpatient clinic. Thirty women who met the sample selection criteria were included in the study. Participants were randomized to bioresonance and control groups according to simple random numbers table. While frequencies suitable for the weight loss protocol were applied to the bioresonance group, different frequencies were applied to the control group with the same device, except for the weight loss protocol. The patients' weight, height, fat ratio and fat amount were measured before the procedure. After the procedure, the same measurements were made again, and the measurements of the patients before and after the procedure were statistically compared. In both the control group and the bioresonance group, a statistically significant decrease was found in weight, fat percentage, body mass and fat amount (p0.05). No side effects were observed during our study. As a result, many methods are applied in the treatment of obesity and weight loss. It is known that a single method is effective to a certain extent in weight loss. It can be thought that bioresonance may also take place in these treatment approaches. Multicenter, large studies on this subject may help in the treatment of obesity in the future.