Çağdaş demokratik teoride öteki ve çoğulculuk: Seyla Benhabib üzerine bir değerlendirme
The other and pluralism in contemporary theory of democracy: A assessment on Seyla Benhabib
  1. Tez No: 705017
  2. Yazar: YASİN KİRİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN KALFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Benhabib, Çoğulculuk, Kimlik, Öteki, Müzakereci Demokrasi, Demokratik Yinelemeler, Benhabib, Pluralism, Identity, Other, Deliberative Democracy, Democratic Iterations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde, belirli sınırlarla işaretlenmiş topluluklar, içeride ve dışarıda birçok ötekiyi barındırmaktadır. Bu ötekilik durumu ise reddedilemeyecek bir gerçek olarak çağımızın en önemli konularından biri olan çoğulluğu beraberinde getirmektedir. Özellikle küreselleşme ve postmodernizmin düşünsel etkisi ile birlikte ön plana çıkan ve görünürlüğü artarak demokrasinin merkezi sorunlarından biri haline gelen çoğulluk durumu, demokrasinin yeniden yapılandırılması ve kurgulanması ihtiyacına yönelik talepleri de gündeme getirmektedir. Gündeme gelen bu taleplere yönelik bir çözüm önerisi de Seyla Benhabib tarafından ileri sürülmektedir. Bu noktada çalışmanın hipotezi, çoğulculuğun şekillenmesinde kimlik/benlik ve ötekiye yüklenen anlamların katkısı olduğu varsayımından hareketle, Benhabib'in genişletilmiş çoğulcu bir demokrasi alternatifi sunduğu yönündedir. Çalışmanın amacı, temelde Benhabib'in ben ve ötekinin bir arada olduğu çoğulculuğun nasıl sağlanacağına yönelen alternatifini değerlendirmektedir. Buna bağlı olarak çalışma, Benhabib'in kimlik ve öteki yaklaşımları bakımından konumunu ortaya koyarak, çoğulculuk anlayışını üzerinde durduğu bu kimlik ve öteki yaklaşımları açısından nasıl kurgulandığını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede çalışmanın kapsamını, Benhabib'in çoğulculuk anlayışına ulaştığımız kimlik ve öteki yaklaşımı ile beraber müzakereci demokrasi modeli ve bu model temelinde gerçekleşen dahil etme veya dışarıda bırakma pratiklerine dair anlayışı oluşturmaktadır. Çalışmanın önemi ise günümüzde demokrasinin temel sorunsallarından biri olarak görülen çoğulluk durumuna karşılık verecek bir değerlendirme sunması ve kimlik ve öteki temelli bir perspektif ile çoğulculuk teorisine katkı sağlaması yönünde açığa çıkmaktadır. Çalışmada Benhabib'in eserleri kavramsal analiz yöntemi ile ele alınmış ve aynı zamanda konu ile ilgili alan yazına başvurulmuştur. Bu anlamda çalışmada, Benhabib'in çoğulcu kuramının anlaşılması adına, kuramının parçalarının ele alınarak bütüne ulaşıldığı bir değerlendirme süreci izlenmiştir. Bu süreç sonucunda Benhabib'in ahlaki, politik ve hukuki zemini olan çoğulcu bir alternatif sunduğu ve bu alternatifinin temellerinin kimlik ve öteki yaklaşımları ile atıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, communities which marked with certain boundaries, contain many“others”, both inside and outside. On the other hand, this state of otherness, brings with it plurality which is one of the most important subject of our era. The plurality situation and its increasing visibility, which has become one of the central problems of democracy, brings demands for the need to restructure and construct democracy, especially with the intellectual effect of globalization and postmodernism. Seyla Benhabib puts forward a solution proposal for these demands. At this point, the hypothesis of the study is that based on the assumption that identity/self and meanings attributed to the“other”contribute to the shaping of pluralism, Benhabib offers an expanded pluralistic democracy alternative. The aim of the study is basically to evaluate Benhabib's alternative, which focuses on how to achieve pluralism where the self and the“other”are together. Correspondingly, the study aims to show Benhabib's position in terms of“other”and identity approaches, and how her understanding of pluralism is constructed in terms of these identity and other approaches. Within this framework, the scope of the study consists of the identity and the“other”approach which we reached to the pluralism understanding of Benhabib, as well as the deliberative democracy model and the understanding of inclusion or exclusion practices based on this model. The importance of the study is revealed in that it presents an assessment that will respond to the situation of plurality, which is seen as one of the main problematics of today's democracy, and contributes to the theory of pluralism with a perspective based on identity and“other”. In this study, Benhabib's works were handled with the method of notional analysis and in the same time, the literature on the subject was consulted. In this sense, something has been learned about how benhabib's teachings of a systematic system, how it is played. As a result of this study, it has been concluded that Benhabib offers a pluralistic alternative with moral, political and legal ground and the foundations of this alternative are laid with identity and“other”approaches.