Diyet polikliniğine başvuran kanserli hastaların beslenme bilgi düzeyleri, beslenme alışkanlıkları ve besin takviyesi kullanım durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the nutritional knowledge levels,nutritional habits and nutritional supplement use ofpatients with cancer applying to the diet polyclinic
- Tez No: 705058
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZEYNEP ÖZERSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti Uyum Skoru, Beslenme Tedavisi, Kanser, Cancer, Mediterranean Diet Compliance Score, Nutrition Therapy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sağlıklı yaşamın en önemli gereksinimlerinden biri beslenmedir. Kanser hastalarında uygulanan tedavi ya da hastalığın kendisi beslenme bozukluğuna yol açabilir. Bu nedenle kanserde tıbbi beslenme tedavisi etkin bir yöntemdir. Beslenme tedavisinde amaç, bireyin kilosunu korumak, genel durumunun bozulmasını önlemek ve malnütrisyonlu hastalarda hayati tehlike yaratabilecek komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Bu çalışma, kanser hastalarının beslenme alışkanlıklarının saptanması ve bu hastalara verilen beslenme eğitimi ile beslenme tedavisinin genel beslenme durumlarına etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışma İstanbul Medicine Hastanesinde 18 yaş üzeri 30' u kadın (%55,6) ve 24'i erkek (% 44,4) toplam 54 gönüllü kanser hastası üzerinde yapılmıştır. Kanser hastalarının demografik bilgilerini saptamak amacıyla bilgi formu alınmıştır ve birinci hafta anket çalışması uygulandıktan sonra beslenme eğitimi verilmiş ve %50'sı karbonhidrat, %20'si protein, % 25-30'u yağlardan gelecek şekilde kişiye özel beslenme programı oluşturulup 6. Haftaya kadar takip edilmiştir. Beslenme eğitiminde kanser hastalarına temel besin grupları, beslenmenin kanser üzerindeki etkinliği, pişirme teknikleri, besin destekleri kullanımı anlatılmıştır. Hastalara Akdeniz Diyeti Uyum Skoru ve antropometik ölçümler başlangıç ve altıncı hafta olmak üzere iki sefer uygulanmıştır. Akdeniz diyetine uyum skorunda, verilen eğitim sonrası anlamlı düzeyde artış bulunmuştur (p≤0,05). BKI değerleri, eğitim öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p≤0,05). Beslenme alışkanlıkları eğitim öncesi ve sonrası değerlendirilmesinde hastaların tedavi sürecinde doğru pişirme yöntemini eğitim öncesine göre daha fazla uyguladıkları saptanmıştır ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p≤0,05). Beslenme bilgisi arttıkça, hastaların sağlıklı ve dengeli beslenmeye uyumları artmıştır. Beslenme eğitimi verilip, takip edilmesi, malnutrisyon veya yüksek kilolu bireylerde yaşam kalitesini artırıp medikal tedaviye destek olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important requirements of a healthy life is nutrition. The treatment applied in cancer patients or the disease itself can lead to malnutrition. Therefore, medical nutrition therapy in cancer is an effective method. The aim of nutrition therapy is to maintain the weight of the individual, to prevent deterioration of the general condition and to prevent the occurrence of life-threatening complications in patients with malnutrition. This study was planned to determine the nutritional habits of cancer patients and to evaluate the effects of nutrition education and nutritional therapy on the general nutritional status of these patients. The study was carried out on a total of 54 volunteer cancer patients over the age of 18, 30 women (55.6%) and 24 men (44.4%). In order to determine the demographic information of cancer patients, an information form was taken and after the first week of the questionnaire study, nutrition education was given and a personalized nutrition program was created with 50% carbohydrates, 20% protein, and 25-30% fats. has been followed. In nutrition education, basic food groups, the effectiveness of nutrition on cancer, cooking techniques, the use of nutritional supplements were explained to cancer patients. Mediterranean Diet Compliance Score and anthropometic measurements were applied to the patients twice, at the beginning and at the sixth week. A significant increase was found in the score of adherence to the Mediterranean diet after the training (p≤0.05). BMI values were statistically significant before and after the training (p≤0.05). In the evaluation of eating habits before and after the education, it was determined that the patients applied the right cooking method more during the treatment process than before the education, and it was found to be statistically significant (p≤0.05). As nutritional knowledge increased, patients' compliance with a healthy and balanced diet increased. It is thought that nutrition education and follow-up will increase the quality of life and support medical treatment in individuals with malnutrition or overweight.