Üniversite öğrencilerinin öz yönetimli öğrenme becerileri ve akademik motivasyona ilişkin görüş ve deneyimleri
Self-directed learning skills of university students and their experiences and opinions of academic motivation
- Tez No: 705138
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE GÜVERCİN SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, öz yönetimli öğrenme, akademik motivasyon, Self-directed learning, academic motivation, distance education, pandemic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin öz yönetimli öğrenme becerilerini ve akademik motivasyona ilişkin görüş ve deneyimlerini incelemektir. Araştırmada“Üniversitede öğrenim gören beliren yetişkinlerin öz yönetimli öğrenme düzeyleri nasıldır?”,“Üniversitede öğrenim gören beliren yetişkinler öz yönetimli öğrenme beceri düzeyleriyle ilişkili olarak, akademik motivasyonlarını nasıl tanımlamaktadır?”ve“Üniversitede öğrenim gören beliren yetişkinler öz yönetimli öğrenme beceri düzeyleriyle ilişkili olarak, uzaktan eğitim sürecine yönelik motivasyonlarını nasıl değerlendirmektedir?”soruları cevaplandırılmıştır. Araştırma, karma desen ile kurgulanmıştır. Çalışmanın verileri Sıralı Açıklayıcı Desen ile toplanmıştır. Veri toplama süreci 2019-2020 eğitim-öğretim yılında gerçekleşmiştir. Araştırmanın nicel kısmının çalışma grubunu, üniversitede öğrenim görmekte olan 115 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılara demografik bilgilerini öğrenebilmek adına Kişisel Bilgi Formu ve öz yönetimli öğrenme beceri düzeylerini öğrenebilmek adına Öz Yönetimli Öğrenme Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın nitel aşamasındaki katılımcılar ise nicel boyutta elde edilen verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre belirlenmiştir. Nitel çalışma grubu ölçekten alınan puanların düşükten yükseğe doğru olacak şekilde sıralanmasıyla oluşturulmuştur. Bu gruplar ölçeğin geliştiricileri (Demircioğlu ve diğerleri, 2018) tarafından belirlenen ortalama puanlar temelinde oluşturulmuştur. Düşük ve yüksek puanlı katılımcılar, iki ayrı grup olarak değerlendirilmiştir. Gerekli etik izin ve onayların alınmasının ardından çalışma grubundan rastgele seçilen 10 öğrenciyle ilk olarak çevrimiçi deneme görüşmeleri yapılmıştır. Deneme görüşmelerinin yapılma amacı Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu 'nu oluşturmak ve nitel görüşme yapma becerisini geliştirmektir. Deneme görüşmelerinin yapılmasının ardından düşük ve yüksek puanlı grupta yer alan 5'er öğrenciyle e-posta yoluyla iletişim sağlanmaya çalışılmış, ancak hepsinden çalışmaya katılım sağlamak için geri dönüş alınmamıştır. Katılım sağlayamayacak olan kişilerin yerine sıralamadaki bir önceki/sonraki kişilerle iletişime geçilmiştir. Gönüllü olarak katılım sağlayan öğrencilere Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formunda yer alan sorular yöneltilmiştir. Nicel boyuttaki verilerin analizi istatistiksel analiz programıyla yapılmış, nitel boyuttakilerin ise tematik analiz yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmanın amaçlarından biri olan“Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin öz yönetimli öğrenme düzeyleri nasıldır?”sorusu nicel aşamada öz yönetimli öğrenme ölçeği ile yanıtlandırılmıştır. Yapılan istatistiksel analizin sonucunda ortaya çıkan verilerde ölçekten alınan minimum puan 24, maksimum puan 49 ve ortalama puan ise 40,39 olmuştur. Alınan bu puan ölçeğin geliştiricileri tarafından belirlenmiş puan temel alınarak ortalamanın üzerinde olarak değerlendirilmiştir. Nicel veriler çalışma grubunun öz yönetimli öğrenme beceri düzeylerini ölçmeyi, nitel veriler ise katılımcı grubunun akademik motivasyona ilişkin görüş ve deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel aşamadaki veriler araştırmanın diğer amaçları arasında yer alan“Üniversitede öğrenim gören beliren yetişkinler öz yönetimli öğrenme beceri düzeyleriyle ilişkili olarak, akademik motivasyonlarını nasıl tanımlamaktadır?”ve "Üniversitede öğrenim gören beliren yetişkinler öz yönetimli öğrenme beceri düzeyleriyle ilişkili olarak, uzaktan eğitim sürecine yönelik motivasyonlarını nasıl değerlendirmektedir? sorularını cevaplamaya yöneliktir. Elde edilen bulgular doğrultusunda; iki gruptaki katılımcılar da ele alınan konularda zorluklar deneyimlediklerini ifade etmişlerdir. ÖYÖB puanı yüksek grupta yer alan katılımcıların çalışma sistemini oluşturmada daha planlı ve sistemli ilerledikleri, bireysel çalışmaya daha yatkın oldukları ve üniversite tercih sürecinde belirledikleri hedef doğrultusunda ilerledikleri dikkat çekmektedir. Araştırarak elde edilen bilgilerin ve öznel yorumların yer aldığı dersler ve ödevlerden keyif aldıkları, uzaktan eğitim sürecine kolay adaptasyon sağlayarak çalışma sistemlerini oluşturduklarını ifade etmişlerdir. ÖYÖB puanı düşük grupta yer alan katılımcıların ise çalışma sistemini oluşturmada bir plan çerçevesinde ilerlemedikleri ve çevreden edinilen notlar ile çalıştıkları, grupla çalışmaya rol ve sorumlulukların azalmasından dolayı daha yatkın oldukları, üniversite tercih sürecinde aile yönlendirmesi ve aldıkları puana göre hareket ettikleri ifade edilmiştir. Alan deneyimi derslerinden çok keyif aldıkları ve uzaktan eğitim sürecinde konsantre olmakta zorlandıkları görülmüştür. Buradan hareketle öz yönetimli öğrenme becerisinin yüksek olmasının akademik süreçleri yönetmede, çalışma sistemini oluşturmada ve motivasyon sağlamada önemli rol oynadığı, düşük olmasının ise akademik süreçte zorlanmalara sebep olduğundan öz yönetimli öğrenme düzeyinin akademik motivasyon üzerinde belirleyici rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine university students' self-directed learning skills and their views and experiences on academic motivation. In the resarch“How are the self-directed learning levels of emerging adults studying at university?”,“How do emerging adults studying at university define their academic motivations in relation to self-directed learning skill levels?”and“How do emerging adults who study at the university evaluate their motivation towards the distance education in relation to self-directed learning skill levels?”questions have been answered. The research was designed with mixed design. The data of the study were collected by Sequantial Explanatory Design. The data collection process took place in the 2019-2020 academic year. The study group of the quantitative part of the research consisted of 115 students studying at the university. In order to learn the demographic information of the participants, the Personal Information Form and Self-Directed Learning Scale were applied to learn the self-directed learning skill levels. The participants in the qualitative phase of the study were determined according to the findings obtained from the analysis of the data obtained in the quantitative dimension. The qualitative study group was formed by ordering the scores from the scale from low to high. These groups were formed on the basis of the average scores determined by the developers of the scale (Demircioglu et al., 2018). Participants with low and high scores were evaluated as two sepereta groups. After obtaining the necessary ethical concents, first online trial interviews were conducted with 10 randomly selected students from the study group. The purpose of trial interviews is to create the Semi-Structured Interview Form and to improve the skill of making qualitative interviews. After the trial interviews, 5 students in the low and high score groups were excluded because they could not be contacted via e-mail. Instead of those who could not participate, the previous/next people in the list were contacted. The questions in the Semi-Structured Interview Form were asked to the students who participated voluntarily. The analysis of the data in the quantitative dimension was made with the statistical analysis program, and the data in the qualitative dimension was done with the thematic analysis method. One of the aims of the research is to determine how the learning levels of self-directed students studying at the university are. The question was answered with the self-directed learning scale at the quantitative stage. In the data obtained as a result of the statistical analysis, the minimum score obtained from the scale was 24, the maximum score was 49, and the average score was 40.39. This score was evaluated as above the average based on the score determined by the developers of the scale. Quantitative data aims to measure the self-directed learning skill levels of the study group, while qualitative data aims to examine the views and experiences of the participant group on academic motivation. The data at the qualitative stage aims is to find answers to these following questions:“How do emerging adults studying at university define their academic motivations in relation to self-directed learning skill levels?”and“How do emerging adults who study at the university evaluate their motivation towards the distance education in relation to self-directed learning skill levels?”According to the findings of the study; participants in both groups stated that they experienced difficulties in the topics discussed. It is noteworthy that the participants in the group with a high SLD score progressed in a more planned and systematic way in creating the study system, they were more inclined to work individually, and they progressed in line with the target they set during the university selection process. They stated that they enjoyed the lessons and assignments in which the information obtained by research and subjective comments were included, and that they created their study system by providing easy adaptation to the distance education process. It was stated that the participants in the group with a low SLD score did not progress within the framework of a plan in creating the study system, they worked with the notes obtained from the environment, they were more prone to working with the group due to reduction of roles and responsibilities, and they acted according to the family orientation and the score they received during the university choice process. It was observed that they enjoyed the field experience lessons very much and had difficulty concentrating during the distance education process. From this point of view, it has been concluded that the high self-directed learning skill plays an important role in managing the academic processes, creating the working system and providing motivation, while the low self-directed learning level has a decisive role on academic motivation, since it causes difficulties in the academic process.