Bauhaus tiyatro çalışmalarının insan ve mekan ilişkisi açısından incelenmesi
Investigation of Bauhaus theater works in human and space relations
- Tez No: 705198
- Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Bauhaus, Bauhaus Tiyatrosu, Total Tiyatro, U Tiyatro, Tiyatro, Bauhaus, Bauhaus Theater, Total Theater, U Theater, Theater
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Walter Gropius'un 1919 yılında kurduğu Bauhaus Tasarım Okulu, kendinden sonraki bütün sanat dallarını etkilenmiş ve yeni sanat akımlarının doğmasına yol açmıştır. Bauhaus Tasarım Okulu, farklı sanat dallarında atölye eğitimlerini ve üretimlerini sürdürürken, bir tiyatro atölyesi de kurarak, Tiyatro Sanatı ve yapıları üzerine çalışmalara başlamışlarıdır. Bauhaus Tiyatrosu, öncelikli olarak, düşünceleri, duyularla algılanabilen bir forma çevrilmesi üzerine çalışmalar sürdürmüş ve tiyatrodaki düşüncelerin, insan ile mekan arasındaki ilişkinin güçlü bir biçimde kullanılmasıyla aktarılabileceğinin altını çizmiştir. Bauhaus Tiyatro çalışmaları ile ilgili ülkemizde çok sınırlı sayıda araştırma mevcuttur. Bu çalışmada, Bauhaus Tiyatro çalışmalarının insan ve mekan ilişkisi açısından incelenmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmada bahsedilen insan ile mekan ilişkisindeki insan kavramı, oyuncu, yönetmen, tasarımcı ve izleyiciyi; mekan kavramı ise sahneyi, sahnenin tüm donanımlarını ve tiyatro yapısını kapsamaktadır. Bu çalışmada, Bauhaus Tasarım Okulu'nun tarihçesi, Bauhaus Tiyatrosu, Bauhaus Tasarım Okulu'nun kurucusu Walter Gropius'un tasarladığı Total Tiyatro yapısı, Bauhaus Tasarım Okulu sanatçılarından Farkas Molnar tarafından tasarlanan U Tiyatro Tiyatro yapısı, Bauhaus sanatçısı Laszlo Moholy Nagy'nin, Tiyatro alanında ışık ile mekan üzerine yaptığı deneysel çalışmaları, Bauhaus Tiyatro Çalışmalarından etkilenen çağdaşları Robert Wilson ve Robert Lepage'ın Tiyatro çalışmaları ile Bauhaus Tiyatro çalışmalarının insan ve mekan ilişkisi açısından incelenmesi, doküman ve vaka analizi yöntemiyle araştırılarak, elde edilen veriler, sonuç bölümünde detaylı olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın, Bauhaus Tiyatro çalışmaları ilgili bundan sonra yapılacak olan akademik çalışmalara kaynak oluşturması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Bauhaus Design School, founded by Walter Gropius in 1919, was influenced by all the branches of art after its and led to the emergence of new art movements. Bauhaus Design School, while continuing their workshops and productions in different branches of art, started a study on Theater Art and its structures by establishing a theater workshop. Bauhaus Theater has primarily worked on transforming thoughts into a form that can be perceived by the senses, and underlined that the thoughts in the theater can be conveyed by the strong use of the relationship between human and space. There is a very limited number of researches in our country about Bauhaus Theater studies. In this study, it is aimed to examine the Bauhaus Theater studies in terms of the relationship between human and space. In this study, the concept of human in the relationship between people and space, actor, director, designer and audience; The concept of space includes the stage, all the equipment of the stage and the theater structure. In this study, the data of the history of Bauhaus Design School, Bauhaus Theater, Total Theater structure designed by Walter Gropius, U Theater Theater structure designed by Farkas Molnar, the experimental studies by Laszlo Moholy Nagy on light and space in the field of theater, their contemporaries, influenced by Bauhaus Theater Studies, theater studies by Robert Wilson, Robert Lepage and investigation of Bauhaus theater works in human and space relations were evaluated in detail by the document analysis and case study methods in the conclusion section. This study is intended to constitute a resource for the academic studies that will be carried out in relation to Bauhaus Theater studies.