Bitcoin'in kullanım sebepleri ve rezerv para birimleriyle karşılaştırılması
Reasons for using Bitcoin and its comparison with reserve currencies
  1. Tez No: 705277
  2. Yazar: ERBERK TOPLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERK KÜÇÜKALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Blockchain, Kripto Para, Rezerv Para Birimleri, Bitcoin, Blockchain, Cryptocurrency, Reserve Currencies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Dünya çapında yaygın olarak kullanılan elektronik ödeme araçları hem günümüzde hem de gelecek için önemini korumaya devam etmektedir. Sanal para birimlerinin kullanımı her yıl artış göstermektedir. 2013'ten beri ülkemizde kullanılan sanal para birimi Bitcoin elektronik ortamda fon transferi ve kullanıcı gizliliği sağladığı için insanlar arasında daha sık kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde kullanımı artan ve gelecekte de daha yaygın olarak kullanılacağı düşünülen Bitcoin'in araştırılması bu nedenle önem arz etmektedir. Artan önemine rağmen Bitcoin'e yönelik neden ve sonuçlarının araştırıldığı ve diğer öne çıkan para birimleriyle karşılaştırıldığı kapsamlı bir çalışma bulunmaması nedeniyle bu çalışmada Bitcoin'in yapısı, kullanıcıların görüşleri, değerinde görülen değişimlerin sebepleri, Bitcoin'e artan talebin nedenlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bitcoin ile ilgili literatürde bu tez çalışmasına benzer bir çalışma bulunmaması ve Bitcoin'in gelecekte daha sık kullanılacağının öngörülmesi gibi nedenler araştırmanın hazırlanmasında etkili olmuştur. Bu çalışma daha spesifik olarak Bitcoin'in yapısını ve kullanım nedenlerini açıklamak, son beş yıl içerisinde Bitcoin'in değerinin rezerv para birimleri karşısındaki değişimini analiz etmek, devletlerin Bitcoin'e olan yaklaşımlarını ve blok zincir teknolojisini açıklamak için hazırlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Bitcoin'in değerindeki değişimin nedenleri, Bitcoin sistemi ve altyapısı, kullanıcıların Bitcoin'i tercih etme nedenleri ve yaşadıkları sorunlar, bazı devletlerin Bitcoin'e yönelik regülasyonları açıklanmıştır. Çalışmada, konuyla ilgili olarak geniş bir literatür araştırması yapılmış, hem ulusal hem de uluslararası kurum ve kuruluşlardan elde edilen ikincil veri kaynakları incelenmiş ve birincil veri kaynağı olarak ayrıca mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar arasında kullanıcıların farklı amaçlarla Bitcoin kullandıkları ve Bitcoin'i en sık para transferi yapmak amacıyla kullandığı görülmüştür. Ayrıca katılımcıların Bitcoin ile ilgili en sık yaşadıkları sorun ise ödemelerin geri alınmaması olmuştur. Katılımcıların %65'i Bitcoin diğer tüketicilere tavsiye etmiştir. Biteceğinin rezerv para birimleri karşısındaki değerinin ani değişiminin bazı devletlerin politikalarından kaynaklandığı görülmüştür. Araştırma sonuçlarından hareketle, bu çalışma akademik olarak Bitcoin teknolojisinin ele alındığı literatüre, değer değişimlerine ve kullanıcı görüşlerine yer vererek önemli bir katkıda bulunmuştur. Pratik olarak ise araştırma sonuçlarının Bitcoin'i araştıran kişilerin ve kuruluşların Bitcoin kavramının, değerinin, yapısının daha kolay anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Electronic payment systems, which are widely used around the world, continue sustaining their importance both today and for the future. The use of virtual currencies is increasing every year. The virtual currency Bitcoin, which has been used in Turkey since 2013, has started to be used more frequently among people because it provides electronic fund transfer and user privacy. Thus, it is critical to research Bitcoin, whose use is increasing today and is considered to become more common in the future. As there are currently no comprehensive studies on Bitcoin that researched its causes and consequences and compared it to other currencies despite its increasing significance, this study aimed to research the structure of Bitcoin, the opinions of its users, the reasons for the changes in its value, and the reasons for the growing demand for it. Reasons such as the absence of a study similar to this thesis in the literature on Bitcoin and the prediction that Bitcoin will be used more frequently in the future influenced the preparation of the research. More specifically, this study was conducted to explain the structure of Bitcoin and the reasons for its use, to analyze the change in Bitcoin value against reserve currencies in the last five years, and to explain the approaches of states to Bitcoin and blockchain technology. This study has explained the reasons for the alteration in the value of Bitcoin, the system and the infrastructure of Bitcoin, users' Bitcoin preference reasons and the issues they experience, and the regulations set against Bitcoin by some states. For the purpose of this study, an extensive literature review was conducted on the subject, secondary data sources obtained from both national and international institutions and organizations were examined, and as the source of primary data, the interview technique was used. Among the research results obtained, it was seen that users used Bitcoin for different purposes, and that it was most frequently used for transferring money. Also, the most common problem that the participants experienced regarding Bitcoin was that their payments had not been refunded. 65% of the participants recommended Bitcoin to other consumers. It was observed that the sudden changes in the Bitcoin value against reserve currencies stemmed from the policies of certain states. The results suggest that the study has made an important contribution to the academic literature on Bitcoin technology by making use of rate alterations and user opinions. From a practical point of view, the research results assist people and organizations who research Bitcoin in better understanding the notion, value, and the structure of Bitcoin.