Prediction of laboratory CBR values for subgrade soils from their physical properties
  1. Tez No: 7053
  2. Yazar: SİBEL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN TAPKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taban Toprağı, Kuru CBR, Yaş CBR, Plastisite, Kuru Birim Ağırlık, Optimum Su İçeriği, Regresyon Analizi, Subgrade Soil, Unsoaked CBRr Soaked CBR, Plasticity, Dry Unit Weight, Optimum Water Content, Regression Analysis
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET TABAN TOPRA?ININ FÎZtKSEL ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANILARAK LABORATUVAR CBR DE?ERİNİN TAHMİNİ ÖZDEMİR, Sibel Yüksek Lisans Tezi, tnş.Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Hasan TAPKIN Eylül 1989, 93 sayfa Taban toprağının mukavemeti üstyapının performansında, özellikle yükün doğrudan doğruya taban toprağı tarafından taşındığı esnek üstyapılar için, çok önemli bir faktördür. Bu itibarla, laboratuvar CBR deneyi esnek üstyapı kaplama larının tasarımında tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta dır. Taban toprağının fiziksel özelliklerinden yararlanıla rak CBR değerini tahmin etme metodu, esnek üstyapı tasarımına etkin bir yaklaşım getirecektir. Laboratuvar CBR deneyi 'yaş' ya da 'kuru' olarak yapılabilir. Karayolları Genel Müdürlüğü' nde (KGM), gerek esnek üstyapı tasarımında ve gerekse kalite kontrolünde, yaş CBR deney sonuçları kullanılmaktadır. Bu çalışma, ko- hezyonlu toprakların kuğu CBR değeri ile fiziksel özellik leri arasındaki bağlantıyla ilgili bir literatür araştır ması ile başlatıldı; daha sonra, Ankara ve çevresindeki değişik sahalardan alınan 60 adet numune laboratuvarda, yaş CBR değerleri dikkate alınarak, deneylere tâbi tutul- du. Sonuç veri sayısı, daha önce Türkiye genelindeki de ğişik sahalardan alman 294 adet deney sonucuyla arttırıldıve son olarak, bir bilgisayar paket programıyla istatistik analiz yapıldı. Taban toprağının yaş CBR değerinin, PI, yd ve a değerleriyle yüksek bir korelasyon gösterdiği saptandı. Yollar Fenni Şartnamesinde (YF§) PI ve Yd için belirtilmiş olan limit değerlerin proje tasarım hesaplarında kullanmak üzere yeterince doğru olduğuna karar verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTION OF LABORATORY CBR VALUES FOR SUBGRADE SOILS FROM THEIR PHYSICAL PROPERTIES ÖZDEMÎR, Sibel M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Hasan TAPKIN September 1989, 93 pages The strength of the subgrade soil is very important factor for overall performance of the pavement structure especially for the flexible pavements where the load is directly carried by the subgrade. In this respect, laboratory CBR test is widely used for flexible pavement design purposes all over the world» Prediction of the CBR value of the subgrade soil from its physical properties will bring an effective approach to the flexible pavement design. Laboratory CBR test can be performed as 'soaked' or 'unsoaked'..in General Directorate of Turkish Highways (KGM) f soaked CBR tests are used both in flexible pavement design and quality control. This study was started by a literature survey about the relationship between unsoaked CBR and physical properties of cohesive soils; then, 60 samples taken from different sites in the vicinity of Ankara were tested in the laboratory regarding their soaked CBR values. Resulting data were enlarged using 2 94 test results previously taken from the various sites throughout Turkey and finally, statistical analysis was made by a computer package programme. iiiThe soaked CBR of the subgrade soil was found to be highly correlated with its PI, y. and w. values. The limiting PI and yd values stated in Turkish Highway Specifications (YFS) are decided to be accurate enough for project design calculations.