Galectin-3 ve diğer kardiyak belirteçlerin ejeksiyon fraksiyonu korunmuş kalp yetmezliğini belirlemedeki rollerinin vitamin D durumu ile ilişkisi
The relationship between the roles of galectin-3 and other cardiac markers in determining heart failure with preserved ejection fraction and vitamin D status
  1. Tez No: 705322
  2. Yazar: MEHMET ERDEVİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALPER GÜRLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin D, Galectin-3, N-Terminal Pro-Brain Natriuretic Peptid, Suppression of tumorigenesis-2 (ST2), Paratiroid Hormon, ejeksiyon fraksiyonu korunmuş kalp yetmezliği, Vitamin D, Galectin-3, N-Terminal Pro-Brain Natriuretic Peptide, Suppression of tumorigenesis-2 (ST2), Parathyroid Hormone, heart failure with preserved ejection fraction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
D vitamini kalsiyum ve fosfor üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileriyle kalp kasının kasılmasını etkilemektedir. Bu konuda bir çok araştırma yapılmış, ağırlıklı olarak koroner arter hastalığı ve sistolik kalp yetmezliğinin vitamin D eksikliği ile ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmada sistolik fonksiyonu korunmuş kalp yetmezliği olan hastalarda N-Terminal Pro-Brain Natriuretic Peptide (NT-ProBNP), High sensitive Troponin-I (HsTpn-I), Galectin-3(Gal-3), Fibroblast Growth Factor-23(FGF-23), Suppression of tumorigenesis-2 (ST2) belirteç düzeyleri ve vitamin D düzeyi ölçülmüştür. Vitamin D ile ilişkisi ve kardiyak etkileri nedeni ile Paratiroid hormon(PTH) da çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın amacı vitamin D durumunun, ejeksiyon fraksiyonu korunmuş kalp yetmezliğinde bu belirteçlerin kalp yetmezliğini saptama düzeylerine olan etkisini araştırmaktır. 71 ejeksiyon fraksiyonu korunmuş kalp yetmezliği(HFpEF) tanısı koyulan hasta ve 61 kalp yetmezliği tanısı olmayan sağlıklı kişi başlangıç için iki grup oluşturmuştur. Vitamin D durumunun, ejeksiyon fraksiyonu korunmuş kalp yetmezliğinde bu belirteçlerin kalp yetmezliğini saptama düzeylerine olan etkisi Mann Whitney U, ROC analizi ve lojistik regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda Vitamin D hasta grubunda daha düşük, NTproBNP, Gal-3,PTH, ST2 düzeyi ise hasta grubunda daha yüksektir. Bu dört belirtecin ROC analizindeki AUC (eğri altında kalan alan) değerleri ejeksiyon fraksiyonu korunmuş kalp yetmezliği teşhisi için anlamlıydı. HsTpn-I ve Galectin-3 ise iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Lojistik regresyon analizinde Vitamin D'de bir birimlik azalış hastalık yakalama şansını 1,084 kat artırırken vitamin D'deki 10 birimlik kategorik azalış hastalık yakalama riskini 2,27 kat artırmaktaydı. Biz de farklı Vitamin D gruplarında ROC analizi değerlerini tekrarladık. Vitamin D>20 ng/ml olduğunda NTproBNP, Gal-3, ST2, PTH'un HFpEF teşhisinde başarı şansını artırmaktadır. Sonuç olarak NTproBNP, Gal-3, ST2, PTH Ejeksiyon Fraksiyonu Korunmuş Kalp Yetmezliğini belirlemede Vitamin D durumu ile İlişkili bulunmuştur. D vitamini eksikliği saptanan olgularda D vitamini replasmanı yapılmasınınn bu belirteçlerin HFpEF vakalarını saptamadaki güçlerini değiştirip değiştirmeyeceğini anlamak için ileri prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Vitamin D affects the contraction of the heart muscle through its direct and indirect effects on calcium and phosphorus. A lot of research has been done on this subject and the relationship between coronary artery disease and systolic heart failure with vitamin D deficiency has been examined. In this study, in patients with heart failure with preserved systolic function, N-Terminal Pro-Brain Natriuretic Peptide (NT-ProBNP), High sensitive Troponin-I (HsTpn-I), Galectin-3(Gal-3), Fibroblast Growth Factor-23(FGF-23), Suppression of tumorigenesis-2 (ST2) marker levels and vitamin D level were measured. Parathyroid hormone (PTH) was also included in the study due to its relationship with vitamin D and its cardiac effects. The aim of the study is to investigate the effect of vitamin D status on the detection levels of these markers in heart failure with preserved ejection fraction. 71 patients diagnosed with preserved ejection fraction heart failure (HFpEF) and 61 healthy individuals without a diagnosis of heart failure formed two groups for the baseline. The effect of vitamin D status on heart failure detection levels of these markers in heart failure with preserved ejection fraction was evaluated using Mann Whitney U, ROC analysis and logistic regression analysis. As a result of the analysis, Vitamin D levels were lower in the patient group, and NTproBNP, Gal-3, PTH, ST2 levels were higher in the patient group. The AUC (area under the curve) values of these four markers in the ROC analysis were significant for the diagnosis of heart failure with preserved ejection fraction. HsTpn-I and Galectin-3 did not differ statistically between the two groups. In the logistic regression analysis, a one-unit decrease in Vitamin D increased the chance of catching the disease 1.084 times, while a 10-unit categorical decrease in vitamin D increased the risk of catching the disease 2.27 times. We also repeated the ROC analysis values in different Vitamin D groups. When Vitamin D>20 ng/ml, NTproBNP, Gal-3, ST2, PTH increase the chance of success in diagnosing HFpEF. As a result, NTproBNP, Gal-3, ST2, PTH Ejection Fraction were found to be associated with Vitamin D status in determining Preserved Heart Failure. Further prospective studies are needed to understand whether vitamin D replacement in patients with vitamin D deficiency will change the power of these markers in detecting HFpEF cases.