Türkiye'de 2015-2020 yılları arasında İngilizce eğitimi alanında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi
Analysing theses conducted in the field of English education in Turkey between 2015 and 2020
- Tez No: 705373
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce dersi, İngilizce öğretimi, İngilizce eğitimi, English lesson, English teaching, English education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de 2015-2020 yılları arasında yayınlanan İngilizce eğitimi, İngilizce öğretimi ve İngilizce dersi temalı yüksek lisans ve doktora tezlerinin bir bilimsel çalışmada bulunması gereken temel öğeler açısından incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada, 2015 ile 2020 yılları arasında İngilizce eğitimi alanında yayınlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerini değerlendirmek amacıyla nitel özelliklere sahip betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan veri toplama tekniği doküman incelemesidir. Araştırmada YÖK tez tarama merkezinden ulaşılan iki yüz iki (202) tez incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak Demirci, Eldelekoğlu ve Arıkan'ın (2018) geliştirmiş olduğu Akademik Yayın Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Çalışmanın veri çözümlemesi betimsel analiz ile yapılmıştır. Bulgular: İncelenen tezlerde, en çok sayıda araştırmanın İngilizce eğitiminde öğrenme öğretme yaklaşım ve yöntemleri üzerine yapıldığı görülmektedir. Örneklem seçim tekniklerinden en çok tercih edilen gelişigüzel örnekleme olmuştur. Araştırmalarda en fazla tercih edilen yöntem karma araştırma modeli olarak belirlenmiştir. Karma araştırma desenlerinden en çok açımlayıcı sıralı, nitel araştırmalarda durum çalışmaları ve nicel çalışma deseninde ise nedensel çalışmaların kullanıldığı görülmüştür. Araştırmacılar veri toplama aracı olarak en çok ölçeklerden yararlanmışladır. Tezlerde kullanılan nitel veri analiz yöntemleri arasında en çok tercih edilenin betimsel analiz olduğu görülürken, nicel veri analiz yöntemlerinde bunun t testi olduğu tespit edilmiştir. İncelenen tezlerin büyük çoğunluğunda konuyla ilgili yurt içi kaynaklardan yararlanılırken, tezlerin tümünde yurt dışı kaynaklardan yararlanıldığı görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: İncelenen tezlerde, veri toplama araçlarına ve araştırma yöntemine değinme oranlarında, sayıltılar ve sınırların belirtilmesi oranlarında, uygun terimlerin tanımlanmasında, geçerlik ve güvenirliğe yer verilmesinde eksikler görülmüştür. Araştırma deseni belirtilmeyen karma araştırmaların oranı belirtilenlerden daha fazla olmuştur. En büyük sorunun kaynak gösteriminde yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır. Tezlerde sözü edilen bu bölümler yazılırken, bir bilimsel çalışmada bulunması gereken temel unsurlar göz önünde bulundurularak, gerekli bilgilere yer verilmelidir. Kaynakçada yer alan tüm kaynaklar metin içinde belirtilmeli ve kontrolleri sağlanmalıdır. Aynı şekilde metin içinde yer alan tüm kaynaklar kaynakçada belirtilmeli ve kontrolleri mutlaka sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to evaluate the theses on English education between 2015 and 2020 in Turkey in terms of the basic elements that are required in a scientific study. Method: In the study, the descriptive research method with qualitative features was used to evaluate the master's and doctoral theses published in the field of English education between 2015 and 2020. The data collection technique used in the research is document analysis. In the study, two hundred and two (202) theses retrieved from YÖK thesis scanning center were analyzed. The Academic Publication Evaluation Form developed by Demirci, Eldelekoğlu and Arıkan (2018) was used as a data collection tool. Data analysis of the study was done with descriptive analysis. Results: In the theses analysed in the study, it is seen that most of the researches were done on learning and teaching approaches and methods in English education. Random sampling was the most preferred sample selection technique. The most preferred method in the research was determined to be the mixed research model. It was seen that exploratory sequential method was mostly used among the mixed research designs. It was also seen that case studies were mostly used among the qualitative research designs, whereas the causal designs were mostly used among the quantitative studies . Researchers mostly used scales as a data collection tool. While it is seen that descriptive analysis was the most preferred among the qualitative data analysis methods used in the theses, it is determined that the t test was the most preffered in the quantitative data analysis methods. While the majority of the theses analysed in the study benefited from domestic sources related to the subject, it was seen that foreign sources were used in all of the theses. Conclusion and Suggestions: In the theses analyzed in the study, there were deficiencies in the rates of mentioning the collection tools and research methods, the rates of specifying the assumptions and limits, the definition of appropriate terms, the validity and reliability. The proportion of mixed studies whose research design was not specified was higher than that of those specified. It was concluded that the biggest problem was experienced in the references. While writing these sections mentioned in the theses, necessary information should be included, taking into account the basic elements that should be found in a scientific study. All sources in the references should be specified in the text and their controls should be provided. Likewise, all sources in the text should be specified in the references and their controls should be ensured.