Chlamydia pneumoniae enfeksiyonları ve koroner ateroskleroz arasındaki ilişkinin PCR ve MIF yöntemi ile incelenmesi
- Tez No: 70542
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Chlamydia pneumoniae, Ateroskleroz, PCR, MIF
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
CHLAMYDIA PNEUMONIAE ENFEKSİYONLARI ve KORONER ATEROSKLEROZ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN PCR ve MIF YÖNTEMİ ile İNCELENMESİ ÖZET Chlamydia pneumoniae (C. pneumoniae) enfeksiyonları ile koroner damarlardaki ateroskleroz oluşumu arasındaki ilişkiye açıklık getirmek amacıyla planlanan bu çalışmada, koroner damarlarında aterosklerotik iezyonları bulunan 22 hastaya ait serum ve ateromatöz doku segmentleriyle, aterosklerotik lezyon tespit edilmeyen kontrol grubu 58 kişiye ait serum örnekleri incelendi. Bu çalışmada, 22 hastanın 13 (%59.1 Tünün doku segmentlerinde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile C. pneumoniae 'nın 16S rRNA genine ait hedef dizileri bulundu. Bu 13 hastanın 10 (%76.9)'unda mikroimmunofloresan (MIF) yöntemiyle 1/512 \Wxe6e C. pneumoniae 'ya ait IgG antikorları titresi tespit edildi. Spesifik IgG grubu antikor fitreleri 22 seropozitif kontrol grubunun 12 (%20.7)'sinde de 1/512 titrede tespit edildi. Sonuç olarak koroner damarlarda C. pneumoniae kolonizasyonu ve C.pneumoniae reenfeksiyon veya reaktivasyonlarına bağlı olarak gelişen yüksek titrelerdeki seropozitifliğin tahmini rölatif riski (odds ratio) 5.6 olarak bulundu. Kontrol grubunda yer alan 58 kişinin 22 (%37.9) sinde IgG antikorları pozitif olup bunların 12 (%20.7) sinde ise 1/512 titrede idi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE ASSOCIATION BETWEEN INFECTIONS of CHLAMYDIA PNEUMONIAE and CORONARY ATHEROSCLEROSIS by PCR and MIF ABSTRACT Planning to reveal the association between infections of Chlamydia pneumoniae (C. pneumoniae) and forming atherosclerosis in coronary arteries in this study, serum and atheromatous tissue segments of 22 patients that found atherosclerotic lesions in coronary arteries and serum specimens of 58 individuals as control group that not found atherosclerotic lesions were investigated. In this study, target sequences of 1 6S rRNA gene of C. pneumoniae were found in atheromatous tissue segments by PCR in 13 (59.1%) of the 22 patients. C.pneumoniae IgG antibody titer 1/512 were detected in 10 (76.9%) subjects of these 13 patients by microimmunofluorescence (MIF) assay. Spesifik IgG antibody titers were found 1/512 titer in 12 (20.7%) of the 22 (37.9%) seropositive control subjects, too. In conclusion, developing of seropositivity in high titers of C.pneumoniae depending on the colonization in coronary arteries and reenfection or reactivation was found estimated relative risk (odds ratio) 5.6. Key woTds.Ch/amydia pneumoniae. Atherosclerosis, PCR, MIF