Üniversite öğrencilerinin yaşlılara yönelik tutumlarının, diğerkamlık düzeyleri ve demografik değişkenlere göre incelenmesi
The examination of the attitude of people in emerging adulthood towards old people in terms of altruism levels and demographic variables
- Tez No: 705445
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNNAZ KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: diğerkamlık, yaşlılara yönelik tutum, üniversite öğrencileri, altruism, the attitude towards old people, university students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin diğerkamlık ve yaşlılara yönelik tutum ilişkisini incelemektir. Bununla birlikte, mevcut katılımcılarda yaşlılara yönelik tutumun cinsiyet, sınıf düzeyi ve ekonomik düzeye göre anlamlı şekilde değişip değişmediğini araştırmaktır. Araştırmanın katılımcılarını Çağ Üniversitesi ve Toros Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. 2019- 2020 güz ve 2020-2021 bahar yarıyılında bahsedilen üniversitelerde öğrenim gören toplamda 399 öğrenci seçkisiz örneklem yoluyla belirlenmiş ve mail, twitter, facebook, instagram, whatsaap gibi platformlar vasıtasıyla ulaşılmış ve araştırmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar, ailelerinde yaşlı bir birey ile aynı evde yaşamış kişilerden oluşmaktadır. Katılımcıların 275'i kadın 124'ü ise erkektir. Araştırmada, kişisel bilgi formu ile birlikte katılımcıların diğerkamlık düzeyini ölçmek için Diğerkamlık Düzeyi Ölçeği ve yaşlılara yönelik tutumu ölçmek için ''Yaşlılara Yönelik Tutum Ölçeği'' kullanılmıştır. Sonuç olarak, yaşlılara yönelik genel tutum, olumlu tutum, olumsuz tutum ve diğerkamlık puanlarının cinsiyete göre bir farklılık göstermediği görülmektedir. Katılımcıların gelir düzeyi, sıfır ile öğrenci burs/kredi miktarı aralığında olan öğrenciler ve gelir düzeyi öğrenci burs/kredi miktarından fazla olan öğrenciler şeklinde iki grup halinde incelenmiştir. Yaşlılara yönelik genel tutum, olumlu tutum ve olumsuz tutum puanlarının gelir düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Fakat diğerkamlık puanlarının gelir düzeyine göre anlamlı olarak farklılaştığı ve gelir düzeyi sıfır ile öğrenci burs/kredi miktarı arasında olan katılımcıların gelir düzeyi öğrenci burs/kredi miktarından fazla olan katılımcılardan anlamlı düzeyde yüksek diğerkamlık puanına sahip oldukları saptanmıştır. Katılımcıların sınıf düzeyleri incelendiğinde yaşlılara yönelik genel tutum, olumlu tutum, olumsuz tutum ve diğerkamlık düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Bunun yanı sıra, katılımcıların diğerkamlık düzeyi ile yaşlılara yönelik olumlu tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin yaşlı bireylerle sağlıklı etkileşimler içine girebileceği ortamlar oluşturulması, nitel araştırma yöntemleri kullanılarak farklı çalışmalar gerçekleştirilmesi, öğrencilerin diğerkamlık ve yaşlılara yönelik tutumunun farklı değişkenlerle olan ilişkisi incelenmesi, üniversitelerde diğerkamlık ve yaşlılara yönelik tutum ile ilgili seminerler verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship between altruism of university students who are in emerging adulthood and their attitude towards the elderly. In addition, it is aimed to explore the impact of gender, social and economic status on the participants' attitude towards senior citizens. The participants of the research consist of 399 university students attending to Cag University and Toros University. These students were selected through random sampling and included in the research via various social platforms such as e-mail, Twitter, Facebook, Instagram and Whatsapp. The participants are made up of people who lived with an old person from their family. 275 of these participants are female and 124 of them are male. Along with personal information form, in order to examine the altruism level of the attendees' as well as their attitude towards old people, Altruism Level Scale and Attitude towards Old People Scale were utilized respectively. In conclusion, it has been observed that general attitude, positive attitude, negative attitude towards the elderly as well as altruism scores are not impacted by gender. The income of the participants were analysed in two different categories; students whose income is between 0 and the amount of monthly stipend and those with income above monthly stipend. It has been indicated that general attitude towards the elderly, positive attitude and negative attitude scores are not influenced by level of income. However, it has also been found that altruism scores correlate with level of income and students whose income is below monthly stipend have considerably higher altruism scores than their counterparts. Regarding the social status of the participants, no significant difference has been found between altruism scores and the general attitude towards the elderly as well as positive and negative attitude. Moreover, positive relationship has been observed between the altruism level of the participants and their attitude towards old people.