Farklı ölçü materyalleri ve ölçü teknikleri kullanılarak all-on-four tedavi konseptine göre yerleştirilmiş implantların ölçü doğruluğunun karşılaştırılması
Comparison of impression accuracy of implants placed according to the all- on-four concept with different impression techniques and materials
  1. Tez No: 659177
  2. Yazar: ALİM AKYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Açılı İmplant, All-On-Four, Ölçü Doğruluğu, Ölçü Materyali, Ölçü Tekniği, All-On-Four, Angulated Implant, Impression Accuracy, Impression Material, Impression Technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Farklı Ölçü Materyalleri ve Ölçü Teknikleri Kullanılarak All-on-Four Tedavi Konseptine Göre Yerleştirilmiş İmplantların Ölçü Doğruluğunun Karşılaştırılması İmplant destekli restorasyonların başarısı, implant pozisyonunun ana modele doğru şekilde aktarılmasına ve protetik restorasyon ile implantlar arasında pasif uyumun elde edilmesini sağlayan doğru ölçü prosedürünün uygulanmasına bağlıdır. Ölçünün doğruluğu; ölçü tekniği, ölçü malzemesi ve diğer etkenlere ölçü seviyesi, implant açısı implant sayısı, implant yerleşim derinliği, ölçü başlığı modifikasyonu) bağlıdır. All on Four tedavi konsepti, belirli bölgelere yerleştirilmiş dört adet implanttan destek alınarak gerçekleştirilen, sinir transpozisyonu ve/veya kemik grefti olmadan tek aşamada tam dişsiz çenenin rehabilitasyonuna izin veren hemen yükleme protokollerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, günümüzde yaygın olarak kullanılan All-on-Four tedavi konseptine göre; farklı açılanmalara sahip implantların farklı ölçü seviyelerinde, farklı ölçü malzemeleri, farklı ölçü teknikleri ile elde edilen modellerin in üç boyutlu ölçümlerinin yapılarak bu faktörlerin ölçü doğruluğuna etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada maksillayı taklit eden şeffaf akrilik rezinden iki ana model üretilmiştir. Toplamda her ana model üzerinde dört adet implant ve özel üretilmiş iki adet referans nokta yer alacak şekilde planlama yapılmıştır. İmplantlar kanin ve ikinci premolar bölgelerine yerleştirilmiştir. Posteriorda yer alan implantlar birinci ana modelde 30 derece distale ve ikinci ana modelde 45 derece distale eğimli yerleştirilmiştir. Her iki ana modelde yer alan anterior implantlar dikey yönde ve birbirine paralel olacak şekilde yerleştirilmiştir. İmplant seviyesi ve multi unit seviyesinde, açık ve kapalı kaşık ölçü tekniği ile polieter ve polivinil siloksan ölçü malzemeleri kullanılarak ölçüler elde edilmiştir. Modeller tip 4 sert alçı kullanılarak oluşturulmuştur. İki ana modele ait 16 alt grup ve toplamda 160 adet alçı model elde edilmiştir (n=10). Elde edilen alçı modeller üzerindeki implantların üç boyutlu konumlarının ölçümü CMM (Koordinat Ölçüm Makinesi) yardımı ile yapılmıştır. İmplant pozisyonlarının ana modeldeki konumlarına g ö re x, y, z eksenlerindeki üç boyutlu yer değiştirmesi; doğrusal sapma miktarı ∆r2= ∆x2 +∆y2 +∆z2 açısal sapma miktarı ∆R2=∆A2+∆B2+∆C2 formülleri kullanılarak hesaplanmıştır. Verilerin parametrik olmayan testler ile istatistiksel analizi yapılmıştır. Seviye sayısı iki olan faktör için Mann Whitney U testi, seviye sayısı ikiden fazla olan faktörler için Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Kruskal Wallis testi sonrasında faktörlerin ortalamaları arasındaki farklılıkların belirlenmesinde Bonferroni Dunn testi kullanılmıştır (p=0,05). Çalışmanın sonuçlarına göre, genel olarak dikey yerleşimli implantlarda ve açılanmanın azaldığı multi unit seviyesinde alınan ölçülerde, açık kaşık ölçü tekniğinde ve PE ölçü malzemesinin kullanıldığı ölçülerde, daha yüksek oranda ölçü doğruluğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Accuracy of Implants Placed According to the All-on-Four Treatment Concept Using Different Impression Materials and Impression Techniques The success of the implant supported restorations depends on the correct transfer of the implant position to the study cast and the application of the correct impression procedure that ensures passive fit between the prosthetic superstructure and the implant. The reliability of the impression procedure depends on impression technique, impression material and other factors such as impression level, implant an gulation number of implants implant placement depth, impression coping modification. The All on Four treatment concept is an immediate loading protocol that allows the rehabilitation of an edentulous jaw in a single procedure, with support from four implants placed in specific areas, without nerve transposition and or bone grafting. The aim of this study was to evaluate; the impression accuracy according to the All on Four treatment concept, which is widely used today; by performing three dimensional measurements of study casts with different implant angulations, impression materials, and impression techniques. In th is study, two study casts were fabricated from clear acrylic resin imitating the maxilla. A total of four implants and two custom fabricated reference points were planned on each study cast Implants were placed in the canine and second premolar regions. Posterior implants were placed with 30 degree distal angulation in the first main model and 45 degree distal angulation in the second main model. Anterior implants in both main models are placed vertically and parallel to each other Impressions were obtained at the implant level and multi unit level, using the open and closed trays impression technique, polyether and polyvinyl siloxane impression materials. Casts were fabricated using type 4 dental stone. 16 subgroups belonging to the study cast and a total of 160 plaster casts were obtained (n=10). The measurement of the three dimensional position of the implants on the plaster casts were made with the help of CMM (Coordinate Measuring Machine). The linear and angular dispositions of the implant s in the x, y, z axes were calculated using following formulas respecively; ∆r2=∆x2+∆y2+∆z2 and ∆R2=∆A2+∆B2+∆C2 Statistical analysis of the data was made with non parametric tests. Mann Whitney U te st was used for factors with two levels and Kruskal Wallis test was used for factors with more than two levels. After the Kruskal Wallis test, Bonferroni Dunn test was used to determine the differences between the mean values (p=0,05). According to the results of the study, a higher rate of impression accuracy was found in implants with vertical position multi unit level impressions with reduced angulation, open tray impression technique and impressions using PE impression material.