Azerbaycan bankacılık sektöründe WASPAS yönetimi ile performans analizi
Performance analysis with WASPAS method Azerbaijan banking sektor
- Tez No: 705614
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık sektörü, Entropi yöntemi, WASPAS yöntemi, Banking Sektor, Entropy method, WASPAS method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ekonomideki en önemli unsurlardan biri olarak bankalar faaliyet göstermektedir. Banklarının gösterdikleri bu faaliyetlere ekonomideki tüm birimler tarafından ihtiyaç duyulmaktadır. Bir ülkede bankacılık sektörü düzgün yönetilirse bu ülke ekonomisinin sürdürülebilirliğinin ve gelişimini pozitif yönde etkilemektedir. Bu nedenle bankaların performans analizi ülke ekonomisi ve bankaların rekabet etmesi açısından çok büyük öneme sahiptir. Çalışmada Azerbaycan bankacılık sektöründe faaliyet gösteren büyük 5 özel sermayeli bankanın 2016-2020 dönemi finansal verilerinden elde edilen 14 adet finansal oran aracılığıyla çok kriterli karar verme tekniklerinden olan Entropi Yöntemi kullanarak ağırlıklar belirlenmiş daha sonra ise WASPAS yönetimi kullanarak bankaların performans sıralaması yapılmıştır. Aktif büyüklüklerine göre en büyük 5 özel sermayeli bankanın 2016-2020 dönemi incelendiğinde en iyi performansa sahip olan bankalar Kapital Bank ve Paşa Bank en kötü performansa sahip olan banka ise Respublika Bank ve ASB Bank olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Banks operate as one of the most important elements in the economy. These activities of banks are needed by all units in the economy. If the banking sector is managed properly in a country, it positively affects the sustainability and development of the country's economy. For this reason, the performance analysis of banks is of great importance in terms of the country's economy and the competition of banks. In the study, weights were determined by using the Entropy Method, which is one of the multi-criteria decision-making techniques, through 14 financial ratios obtained from the 2016-2020 period financial data of 5 largest privately-owned banks operating in the Azerbaijan banking sector, and then the performance ranking of the banks was made using WASPAS management. Analyzing the 2016-2020 period of the 5 largest privately-owned banks by asset size, the banks with the best performance were Kapital Bank and Paşa Bank, while the banks with the worst performance were Respublika Bank and ASB Bank.