Lokal ileri evre serviks kanserinde tek başına radyoterapi ile haftalık sisplatin ile eşzamanlı radyoterapi uygulamasının karşlaştırması
  1. Tez No: 705681
  2. Yazar: BERRİN İNANÇ
  3. Danışmanlar: DR. DİDEM KARAÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı kemoradyoterapi, lokal ileri evre serviks karsinomu, radyoterapi. Sisplatin, Locally advanced cervical cancer, chemoradiotherapy, cisplatin, radiotherapy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, FIGO evre IIB-IVA tanısı almış serviks kanserli hastalarda tek başına radyoterapi ve haftalık sisplatin ile birlikte uygulanan eşzamanlı kemoradyoterapinin etkinlikleri karşılaştırıldı. Çalışma Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'ne Ocak 2003–Aralık 2006 tarihleri arasında başvuran, tanıları patolojik olarak doğrulanmış, standart tedavi protokollerine uygun özellikler taşıyan 40 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Bu hastaların 20'sine konvansiyonel pelvik radyoterapi (50-60 Gy toplam doz, 1,8-2 Gy x 5 gün/hafta), eş zamanlı haftalık sisplatin 40 mg/m2 (5 hafta boyunca) ve takiben intrakaviter brakiterapi (2000-2750 cGy A noktasına) uygulandı. Diğer 20 hastaya tek başına konvansiyonel 50-60 Gy pelvik radyoterapi ve takiben intrakaviter brakiterapi (2000-2750 cGy A noktasına) uygulandı. Radyoterapi Co-60 teleterapi ünitesinde gerçekleştirildi. Belirtilen tedavi protokolleri sonrasında ortalama hastalıksız sağkalım süresi kombine tedavi grubunda 48 ay(%71.85), tek başına radyoterapi grubunda ise 41 ay (%65.78) olarak bulundu. Ortalama genel sağkalım süresi, kombine tedavi grubunda 51,4 ay(78.25), tek başına radyoterapi grubunda ise 45,5(%69.31) aydı. Tümör evresi, tümör çapı ve pelvik nodal tutuluma göre tek başına radyoterapi ya da eşzamanlı kemoradyoterapi uygulanmasına karar verilen iki grup arasında hastalıksız sağkalım süresi ve genel sağkalım süresi yönünden anlamlı farklılık saptanmadı. Lokal ileri evre serviks kanserlerinde eşzamanlı kemoradyoterapi uygulaması yüksek yanıt oranı ve kabul edilebilir toksisitesi nedeniyle uygun olgularda tercih edilmektedir. Bu çalışmada ise her iki tedavi yaklaşımı arasında anlamlı farklılık bulunmaması olasılıkla analiz edilen hasta sayısının azlığından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the management of patients with FIGO stage IIB-IVA cervical cancers using radiotherapy alone, and concurrent chemoradiotherapy and weekly cisplatin theraphy were evaluated regarding their treatment efficacy. The study was conducted on 40 patients with FIGO stage IIB-IVA cervix cancer, administered to Şişli Etfal Research and Education Hospital, Department of Radiation Oncology between January 2003 and December 2006. All patients had pathological proof of their diseases and were eligible to standard therapeutic protocols. Twenty of these patients had conventional pelvic radiotherapy (50-60 Gy total, 1.8-2 Gy x 5 days/week), concurrent cisplatin treatment (40 mg/m2/week) during 5 weeks, followed by intracavitary brachytherapy (2000-2750 cGy to point A). Remaining 20 patients had conventional radiotheraphy alone (50-60 Gy) followed by intracavitary brachytheraphy (2000-2750 cGy to point A). Radiation therapy was conducted in Co-60 teletherapy unit. The average disease free survival time was 48 months(%71.85) after combined therapy, and 41 months(%65.78) after radiotherapy alone. The average overall survival time was 51.4 months(%78.25) in combined therapy, and 45.5 months(%69.31) in radiotherapy alone. There was no significant difference between two treatment options regarding disease free survival period and overall survival time. Concurrent chemoradiotherapy is preferred in selected patients due to the high response rate and acceptable toxicity. However, we have not and difference between concurrent radiotherapy or radiotherapy alone regarding survival times, possibly due to statistical inadequacy of the number of our patients.