Tüberküloz tanılı hastalarda normal toplum ile kıyaslandığında COViD-19 sıklığının araştırılması
Investigation of COViD-19 Frequency in Patients with Tuberculosis Diagnosed Compared to Normal Society
  1. Tez No: 705754
  2. Yazar: GÜLCAN YEŞİLMEN BERTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİHA GÖNENÇ ORTAKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Tüberkülozu, COVİD-19, BCG aşı durumu, Pulmonary Tuberculosis, COVID-19, BCG vaccine status
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş ve Amaç: Tüberküloz ve COVİD-19 dünya çapında enfeksiyonla ilişkili önemli morbidite ve mortaliteye neden olur. Tüberküloz binlerce yıldır insanlığa eşlik ederken, SARS-CoV-2 enfeksiyonu yeni olup dünya çapında hızla yayılmaktadır. COVID-19'un tüberkülozla klinik ve epidemiyolojik etkileşimleri oldukça karmaşıktır. Basitçe söylemek gerekirse, tüberküloz bulaşması, COVID-19 ile ilişkili solunum semptomlarının artması nedeniyle artabilir veya COVID-19 ile ilişkili kendi kendine izolasyon ve karantina nedeniyle azalabilir(1).Amacımız normal popülasyonla karşılaştırıldığında tüberküloz geçirmiş ve tedavisi tamamlanmış ya da halen tüberküloz tedavisi almakta olan hasta grubunda COVİD-19 sıklığını araştırmak,COVİD-19 ortaya çıkan hastalarda bunu etkileyen faktörleri ve COVİD-19 geçirmiş olanlarda tedavi sonuçlarını incelemek idi. Yöntem : İstanbul ilinde 1 Ocak 2019 ile 31 Ekim 2020 yılları arasında tüberküloz tanısı konarak tedavi görmüş veya halen tedavi görmekte olan Ulusal Tüberküloz Sürveyans(UTS)sistemine kayıtlı hastalar alındı.5373 hastanın UTS biriminden elde edilen kayıtları incelendi. Kayıtları incelenen hastalardan 308'i pandemi öncesi ölüm, 93 'ü nakil , 100'ü tüberküloz olmadığı tespit edilen, toplam 501 hasta çalışma dışı bırakıldı.Çalışmaya dahil edilen 4872 hastanın Halk Sağlığı Yönetim Sistemi(HSYS) üzerinden kayıtları incelenerek COVİD-19 geçirip geçirmeme durumları araştırıldı.Ayrıca 909 hastaya telefonla ulaşılarak hane halkı sayısı ve COVİD-19 ile yakın temas durumları sorgulandı. Hastaların BCG aşı durumu,Akciğer tüberkülozu tutulum yeri,Anti-tüberküloz ilaçlara direnç,Ek hastalık,Sigara içme durumu,Tüberküloz tedavi sonuçları,Uyruk ile ilgili kayıtları UTS(Ulusal Tüberküloz Sürveyans) biriminden elde edildi.HSYS(Halk Sağlığı Yönetim Sistemi)'den COVİD-19 olma durumları retrospektif olarak incelendi. Tüberküloz tedavi sonucuna göre hastalara bakıldığında;814 kişi (%16.7) kür tedavi, 1366 kişi (%28) tedavi tamamlama, 9 kişi (%0.2) tedavi başarısızlığı, 98 kişi (%2) tedavi terk, 2569 kişi (%52.7) halen tedavi gören, 16 kişi (%0.3)'de ise tüberküloz tedavi sonucu bilinmiyordu. Bulgular:Çalışmamız 2990 erkek, 1882 kadın olmak üzere toplam 4872 hastadan oluşmaktaydı. 201 hastaya 49'u pcr(+) ve 152'sine ise klinik radyolojik olarak COVİD-19 tanısı konulmuştur.Hastaların yaş ortalaması (42+/-17)(18-95) idi. Sonuç: 1 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arası İstanbul nüfusunun 15.462.452 ve 11 Mart 2020 ile 31 Ekim 2020 tarihleri arası toplam COVİD-19 vaka sayısının 144.726 olduğu görüldü.İstanbul'da COVİD-19 görülme oranı % 0.94,tüberküloz hastalarında ise COVİD-19 görülme oranı % 4.13 olarak tespit edildi. Hane veya işyerinde COVİD-19 ile temas durumu,yabancı ülke doğumlu olma ve tüberküloz nedeni ile hala tedavide olma durumunun COVİD-19 a yakalanma riskini artıran faktörler olduğu görüldü.Hastaların cinsiyet,yaş ,ek hastalık ve sigara içme durumlarının ise COVİD-19 hastalığı üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmadı.COVİD-19 durumu ile BCG aşısı arasında anlamlı bir ilişki görülmedi.Tüberküloz hastalarında COVİD-19 görülme oranı normal popülasyonda görülme oranından 4.39 kat fazla bulundu.Tüberküloz hastalarının COVİD-19 geçirme riskinin normal toplum ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu görüldü. COVİD-19/TB olan 201 hastanın 13'ü (%6,5) COVİD-19 enfeksiyonu nedeni ile exitus oldu.Bu oran COVİD-19 nedeni ile bildirilen %2 ölüm oranı ile karşılaştırıldığında 3,25 kat daha yüksekti.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Tuberculosis and COVID-19 cause significant infection-related morbidity and mortality worldwide. While tuberculosis has accompanied humanity for thousands of years, SARS-CoV-2 infection is new and spreading rapidly worldwide. The clinical and epidemiological interactions of COVID-19 with tuberculosis are quite complex. Simply put, transmission of tuberculosis may increase due to increased respiratory symptoms associated with COVID-19 or decrease due to COVID-19-related self-isolation and quarantine(1). The aim was to investigate the frequency of COVID-19 in the patient group, to examine the factors affecting it in patients with COVID-19 and the treatment results in those who had COVID-19. Methods: Patients who were diagnosed with tuberculosis and were treated or currently registered in the National Tuberculosis Surveillance (UTS) system between January 1, 2019 and October 31, 2020 in Istanbul were included. The records of 5373 patients from the UTS unit were analyzed. A total of 501 patients, of whom 308 died before the pandemic, 93 were transplanted, and 100 were not found to have tuberculosis, were excluded from the study. The records of 4872 patients included in the study were examined through the Public Health Management System (HSYS), whether they had COVID-19 or not. In addition, 909 patients were contacted by phone and the number of households and their close contact with COVID-19 were questioned. The patients' BCG vaccination status, Lung tuberculosis involvement site, Resistance to anti-tuberculosis drugs, Co-morbidity, Smoking status, Tuberculosis treatment results, Nationality records were obtained from the UTS (National Tuberculosis Surveillance) unit. From HSYS (Public Health Management System). The status of being COVID-19 was analyzed retrospectively. When the patients are examined according to the tuberculosis treatment results, 814 individuals (16.7%) are cured, 1366 (28%) treatment is completed, 9 (0.2%) treatment failure, 98 (2%) treatment is abandoned, 2569 people (52.7%) are still in treatment. The result of tuberculosis treatment was unknown in 16 (0.3%) patients who received treatment. Results: Our study consisted of a total of 4872 patients, 2990 men and 1882 women. Of 201 patients, 49 were diagnosed with PCR(+) and 152 were diagnosed with COVID-19 clinically radiologically. The mean age of the patients was (42+/-17)(18-95). Conclusion: It was seen that the total number of COVID-19 cases between January 1, 2020 and December 31, 2020 in Istanbul population was 15.462.452 and between March 11, 2020 and October 31, 2020, the total number of COVID-19 cases was 144.726. In Istanbul, the incidence of COVID-19 was 0.94%, in tuberculosis patients The incidence of COVID-19 was determined as 4.13%. It has been seen that the factors that increase the risk of contracting COVID-19 in the household or workplace, being born in a foreign country and being still in treatment due to tuberculosis. Gender, age, comorbidity and smoking status of the patients did not have a significant effect on COVID-19 disease. There was no significant relationship between COVID-19 status and BCG vaccine. The incidence of COVID-19 in tuberculosis patients was found to be 4.39 times higher than in the normal population. It was observed that the risk of transmission of COVID-19 in tuberculosis patients was statistically significantly correlated with the normal population. Thirteen (6.5%) of 201 patients with COVID-19/TB died due to COVID-19 infection. This rate was 3.25 times higher compared to the 2% reported death rate due to COVID-19.