Farklı servikal patolojilerinde solunum parametrelerinin incelenmesi
Analysis of respiratory parameters in differents cervical pathologies
- Tez No: 70579
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Different Cervical' Pathologies, Respiratory Parameters, Chest phsiotherapy
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET FARKLI SERVİKAL PATOLOJİLERDE SOLUNUM PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ Fzt Didem YÜZBAŞIOĞLU Baş ve boyun cerrahisi diafragma fonksiyonlarını değiştirmesede ora! ve faringeal içeriklerin aspirasyonunu artırarak üst hava yollarının boyutlarını ve koruyucu mekanizmalarını değiştirerek hastalarda pnömoni gelişmesine neden olmaktadır. Servikal cerrahinin toraks ekspansiyonuna etkisini saptamak amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim Dalında farklı servikal patolojilere sahip operasyon geçiren 30 hastanın cerrahi öncesi ve sonrası solunum fonksiyonları incelenmiştir. Deney grubu olgularında, toraks mobilitesi, servikal bölge ve omuz kuşağı kas kuvveti ve esnekliği, normal eklem hareketi, postür analizi, arteriyel kan gazlan ve solunum fonksiyon testleri üç farklı zamanda değerlendirilmiştir (preoperatif, postoperatif 7.gün ve 8. hafta). 30 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubu olguları ise bir kez değerlendirmeye alınmıştır. Postoperatif 1. günden itibaren 2 set / gün standart göğüs fizyoterapisi uygulanmış ve taburcu olduktan sonra 8 hafta göğüs fizyoterapi yöntemlerini içeren ev programı ile takip edilmiştir. Kontrol grubu olguları ise bir kez değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen ölçüm sonuçlan istatistiksel yöntemler ile değerlendirildiğinde, deney grubu olgularında toraks ekspansiyonun preoperatif ve postoperatif 7. günde anlamlı derecede azaldığı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında postoperatif 8. haftada normal düzeyine ulaştığı saptanmıştır. Sonuç olarak servikal cerrahi sonrası solunum fonksiyonlarının düzelmesinde göğüs fizyoterapisinin önemli olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcük: Farklı servikal patolojiler, Solunum Parametleri, Göğüs fizyoterapisi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ANALYSIS OF RESPIRATORY PARAMETERS IN DIFFERENT CERVICAL PATHOLOJİES Fzt Didem YÜZBAŞIO?LU Aithough head and neck surgery does not affect the function of the diaphgram directly, it gives rise to devolopment of pnomenia by means of disturbing the protective mechanisms, changing the size of upper airways and facilitating the aspiration of oral and farengeal contents. Respiratory functions were carried aut to be able to evaluate the effects of cervical surgery in thoracal expansion before and after surgery in 30 patients operated for different cervical pathologies in Dokuz Eylül University Neurosurgery unit and in 30 healthy volunteers were included in the study. Thoracal mobility, neck and shoulder girdle muscle strength and flexibility, normal range of motion of joints, posture analysis, arterial blood gases analysis and respiratory function tests were applied three times in patient group (preoperative, postoperative, 7th day and 8! week) and once in control group. From the first postoperative day on 2 set /day standart chest physiotherapy was initiated after discharge the patients were followed by home programs for 8 weeks. When the results were compaired statistically, tharacai expansion was found to be significantly decreased in preoperative period and postoperative 7" day when compaired with that of control group and it was seen that thoracal expansion has reached to normal level In postoperative 8 we week suggesting the role of physiotherapy. Therefore we claim that physiotherapy may improve the pulmonery function after cervical surgery.