Fen bilgisi öğretmenlerinin motivasyon, öğrenciyi anlama öz-yeterliği ve etkili fen öğretimi düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between science teachers' levels of motivation, self-efficacy for understanding students and effective science teaching
  1. Tez No: 705795
  2. Yazar: ÜMMİYYE NAGEHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLAY KIRBAŞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen motivasyon düzeyi, Etkili fen öğretimi, Öğrenciyi anlama öz-yeterliği düzeyi, Teacher motivation level, Effective science teaching, Student understanding self-efficacy level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı; Fen Bilgisi öğretmenlerinin motivasyon, öğrenciyi anlama öz-yeterliği ve etkili fen öğretim düzeylerinin bazı demografik değişkenler açısından değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet ortaokullarında görevli olan toplam 204 Fen Bilgisi öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak; Hudson, Skamp ve Brooks (2005) tarafından geliştirilen, Yavuz (2020) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Etkili Fen Öğretimi Ölçeği”, Yıldız ve Taşgın (2020) tarafından geliştirilen“Öğretmen Motivasyon Ölçeği”ile İnaltekin ve Saka (2019) tarafından geliştirilen“Öğrenciyi Anlama Öz-yeterliği Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21.0 programı kullanılmıştır. Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), İlişkisiz Grup t-test, Tamhane ve LSD testleri, ölçekler arasındaki ilişkiler için Pearson Korelasyon Katsayısı Analiz Tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre Fen Bilgisi öğretmenlerinin motivasyon düzeyleri ile kıdem değişkeni arasında; öğrenciyi anlama öz-yeterliği düzeyleri ile cinsiyet, kıdem ve lisansüstü öğrenim değişkeni arasında; etkili fen öğretimi düzeyleri ile kıdem ve lisansüstü öğrenim değişkenleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Korelasyon analizleri sonucunda Fen Bilgisi öğretmenlerinin, öğretmen motivasyon düzeyi, öğrenciyi anlama öz-yeterliği düzeyi ve etkili fen öğretimi düzeyleri arasında pozitif yönde düşük/orta düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the motivation, self-efficacy of understanding students and effective science teaching levels of science teachers in terms of some demographic variables and to examine the relationship between them. Quantitative research method and relational survey model were used in the research. The study was conducted with 204 science teachers working in public secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in Istanbul in the 2020-2021 academic year. As data collection tools,“Effective Science Teaching Scale”developed by Hudson, Skamp and Brooks (2005) and adapted into Turkish by Yavuz (2020);“Teacher Motivation Scale”developed by Yıldız and Taşgın (2020); and“Understanding the Student Self-Efficacy Scale”developed by İnaltekin and Saka (2019) was used. SPSS 21.0 program was used in the analysis of the data. One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Unrelated Group t-test, Tamhane and LSD tests, and Pearson Correlation Coefficient Analysis Technique were used for the relationships between the scales. According to the results obtained in the study, between the motivation levels of science teachers and the variable of seniority; between students' self-efficacy levels and gender, seniority and graduate education variables; and between the effective science teaching levels and the variables of seniority and graduate education a significant difference was found. As a result of the correlation analysis, it was determined that there were positive low/medium level significant relationships between the level of teacher motivation, self-efficacy in understanding students and effective science teaching levels of science teachers.