A neofunctionalist approach to the EU's external border management: The case of Frontex
AB'nin dış sınır yönetimine yeni işlevselci bir yaklaşım: Frontex örneği
  1. Tez No: 705794
  2. Yazar: ZEYNEP OZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Frontex, yeni işlevselcilik, dış sınır yönetimi, bütünleşme, Frontex, neofunctionalism, external border management, integration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği (AB)'nin dış sınır yönetiminin bütünleşmesini yeni işlevselcilik teorik merceğinden Frontex vaka çalışması ile incelemektedir. Dış sınır yönetimi alanı ortak yetki kapsamında olmasına karşın, Frontex'in 2004 yılında Özgürlük, Güvenlik ve Adalet Alanı (ÖGAA) ajansı olarak kurulması ve 2016 yılında Birlik'in dış sınır yönetimindeki etkinliği iyileştirmek için Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Birimi (ASSGB)'ne yükseltilmesi daha öncesindeki hükümetler arası girişimler olan Schengen ve Ortak Birim (OB)'ye kıyasla AB üye devletlerinin dış sınır yönetiminin ortaklaştırılmasında önemli bir adımı temsil etmiştir. Bu anlamda, bu çalışma Frontex ve ASSGB'nin kuruluşundaki kurumsal ve ampirik gelişmeleri incelemekte ve dış sınır yönetimi bütünleşmesi sürecinde etkili olan aktörler ve olaylara odaklanmaktadır. Yeni işlevselci yayılma aracı bu bağlamda bütünleşmeyi açıklamak için kullanılan mekanizmadır. Bütünleşmenin açıklanmasında klasik yeni işlevselcilik ve yayılma aracının yanı sıra revize edilmiş yeni işlevselcilik de dikkate alınmaktadır. Bu çalışma, ÖGAA ajanslarından biri olan Frontex hakkında bir vaka çalışması sunarken, aynı zamanda AB bütünleşmesinin tartışmalı alanlarından birine uygulanan temel ve en çok eleştirilen bütünleşme teorilerinden birinin kullanımı ile literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the integration of the external border management in the European Union (EU) through the theoretical lens of neofunctionalism with the case study of Frontex. Although the external border management area is under shared competence, the establishment of Frontex as an Area of Freedom, Security and Justice (AFSJ) agency in 2004 and its upgrading to the European Border and Coast Guard (EBCG) in 2016 to ameliorate the efficiency of management at the external borders of the Union represented an important step in the communitarization of the external border management of the EU member states (MS) compared to the previous intergovernmental attempts of Schengen and Common Unit (CU). In this sense, this study elaborates the institutional and empirical developments in the establishment of Frontex and EBCG, and focuses on the actors and events influential in the process of external border management integration. The neofunctionalist tool of spillover is the mechanism used to explain integration in this context. Besides classical neofunctionalism and the theoretical tool of spillover, revised neofunctionalism is also taken into consideration in explaining the integration. While providing a case study on one of the AFSJ agencies Frontex, this study also aims to contribute to the literature with the use of one of the main and most criticized integration theories applied to one of the controversial areas of the EU integration.