Lomber dar kanal olgularında total laminektomi enstrumantasyon ile unilateral bakış bilateral dekompresyon ameliyatlarının ameliyat öncesi ve sonrası ağrı ve maliyet analizi karşılaştırması
  1. Tez No: 705940
  2. Yazar: ALİ ERHAN KAYALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT NADERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber dar kanal, VAS, maliyet, Lumbar spinal stenosis, VAS, cost
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Günümüzde lomber dar kanal cerrahisinde hastaların nörolojik muayeneleri ve radyolojik bulgularına göre farklı operasyon metodları kullanılmaktadır. Kliniğimizde bu tanı belirli 2 grup hastaya total laminektomi enstrümantasyon ve unilateral bakış bilateral dekompresyon uygulamaları yapıldı. Bu çalışmada amacımız belirli grup hastaların preop ve postop VAS değerleri ile ameliyat maliyetlerinin karşılaştırılması olmuştur. Gereç ve Yöntem: Ocak 2013 – aralık 2013 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniğinde lomber dar kanal nedeniyle dekompresyon ve/veya enstrümantasyon uygulanan hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Her iki grupta demografik veriler, cerrahi veriler, VAS verileri ve maliyet analizleri dikkatle incelenmiştir. Her grup için yaş, cinsiyet, preop VAS, postop 1. grupta hastaların yaş ortalaması 56.22 iken, 2. Grupta yaş ortalaması 58.84 idi. Opere edilen olgularda en sık yapılan mesafe L4-5'ti. 100 olguda toplam 158 mesafeye dekompresyon uygulanmış Buna göre Grup 1 ortalama toplam maliyet 4824,66 TL olarak saptanmışken, grup 2 için ortalama cerrahi maliyet 1897,2 TL olarak hesaplandı. Grup 1 hastalar için postop tabucu olma süresi ortalama 1,2 gün iken, grup 2 için 2.8 gün olarak hesaplandı. Hastaların ağrı durumları ameliyat öncesi VAS derecelendirmesi ile kayıt altına alınmıştır. Preop VAS bulgularına ek olarak çalışmamızda hastaların ortalama 8 ay sonraki kontrol zamanlarında sorgulanan VAS değerleri kullanılmıştır. Grup 1 hastalar için pre-op VAS ortalama 7,96 olarak ölçülürken bu değer grup 2 hastalar için 7,7 olarak ölçülmüştür. Postop dönem kontrol VAS değerleri grup 1 için 2,88, grup 2 için 2,74'dür. Ölçülen değerler ve yapılan karşılaştırmalara göre Grup 1 ve grup 2 hastaların preop ve postop VAS değişimleri ileri derece anlamlıdır. Sonuç: Hastalar yakınmalarına göre 2 grup halinde 2 farklı cerrahi prosedürle tedavi edildiler. Her iki grupta da preop VAS ve postop VAS değerleri karşılaştırıldığında benzer oranda iyileşme sağlandığı görüldü. Grup 1 hasta maliyetinin grup 2 hasta maliyetine göre anlamlı oranda fazla olduğu maliyet analizi sonucunda tespit edildi. UBBD metodunun uygun klinik ve radyolojik değerlendirmeler sonucunda doğru hasta grupları için total laminektomi füzyon ameliyatlarına çok ciddi bir alternatif olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Different operative techniques are used to treat lumbar spinal canal stenosis according to radiological and neurological findings of the patients. We treated two groups of patients with lumbar spinal stenosis, one with total laminectomy and instrumentation, and the other group with uni- bilateral decompression without fusion. We examined the results with preoperative and postoperative VAS scores, and the cost effectiveness of both procedures. Material and Methods: We analyzed retrospectively the patients who were treated due to lumbar spinal canal stenosis at our clinic, betweeen January 2013 to December 2013. Findings: In both groups were analyzed with demografic and surgical datas, VAS scores and treatment costs. Median age of the first group ( Decompression Fusion) was 56,22, and second group ( uni- bilateral decompression) was 58,84. We operated 158 leves at 100 patients. L 4/5 was the most common level. The average cost for the first group was 4824,66TL and the second group was 1897,2TL. Mean hospitalisation of patients were 1,2 days for the first and 2,8 for the second group. We compared preoperative and 8 months postoperative VAS scores. Pre and postoperative VAS for the first group was 7,96 to 2,88, and the second group was 7,7 to 2,74 which was highly significant. Summary: The postoperative evaluation with VAS scores of both procedures are found to be similar, but the costs of the first group was much higher than the second group. If we choose the right patients, unilateral to bilateral decompression is cost affective and it is an important alternative for the implantaation operations.