Hemşirelerin basınç ülserlerini değerlendirmeye yönelik bir mobil uygulama çalışması
A mobile application study towards to assess pressure ulcers
- Tez No: 706080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA UZELLİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakımı, Mobil öğrenme, Mobil uygulama, Basınç ülseri, Nursing care, Mobile learning, Mobile application, Pressure ulcer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin mobil öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluklarını incelemek, hemşirelerin basınç ülserlerini değerlendirmeye ilişkin gereksinimlerini karşılamaya yönelik bir mobil uygulama tasarlamak ve bu mobil uygulamanın etkinliğine yönelik hemşirelerin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmış, tasarım tabanlı kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Yöntem: Araştırma Aralık 2019-Kasım 2020 tarihleri arasında İzmir Menemen Devlet Hastanesi yoğun bakım ve kliniklerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini İzmir Menemen Devlet Hastanesi klinik ve yoğun bakımlarında çalışmakta olan toplam 195 hemşire oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 138 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında,“Hemşire Tanıtım Formu”,“Mobil Öğrenmeye Yönelik Hazırbulunuşluk Ölçeği”(MÖHÖ),“Ulserapp Mobil Uygulama Aracı”ve“Mobil Uygulama Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini değerlendirmede IBM SPSS Statistics 25.0 Programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hemşirelerin yaş ortalamasının 38.81 ± 8.82 yıl olduğu, %86.2'sinin kadın olduğu, %58.7'si lisans eğitim seviyesinde olduğu, %62.3'ünün 15 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahip olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin MÖHÖ toplam puan ortalamasının 92.31±22.65 olduğu belirlenmiştir. MÖHÖ alt boyut puanlarının ortalaması incelendiğinde“özyeterlilik”alt boyutunda 33.16 ±8.56;“iyimserlik”alt boyutunda 37.11 ±10.03 ve“kendi kendine öğrenme”alt boyutunda 22.02 ±5.85 olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin MÖHÖ toplam puan ve alt ölçek toplam puan ortalamaları ile cinsiyet, mesleki çalışma yılı, klinikte çalışma yılı, basınç ülserini değerlendirme düzeyleri ve akıllı telefon kullanım beceri düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Hemşirelerin mobil uygulamanın kullanım kolaylığına ilişkin değerlendirme düzeyi 9.31±1.08 ile oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelerin mobil öğrenmeye hazır oldukları belirlenmiştir. Hemşirelerin basınç ülserlerinin değerlendirilmesine yönelik geliştirilen mobil uygulamanın kullanım kolaylığına ilişkin değerlendirmelerinin yüksek olduğu düşünüldüğünde; basınç ülserinin önlenmesi ve tedavisinde geliştirilecek mobil uygulamaların hemşirelik bakımında kullanılmasının hemşirelik bakımının görünürlüğüne ve kalitesine katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is a design-based cross-sectional and descriptive study conducted to examine nurses 'readiness for mobile learning, design a mobile application to meet the needs of nurses to evaluate pressure ulcers, and to determine nurses' views on the effectiveness of this mobile application. Method: The research conducted between December 2019-November 2020 in the intensive care and clinics of Izmir Menemen State Hospital. The population of the study includes 195 nurses working in the clinical and intensive care units of Izmir Menemen State Hospital. The sample of the study consisted of 138 nurses who accepted to participate in the study. Data were collected by using“Nurse Information Form”,“Mobile Learning Readiness Scale”,“Ulserapp Mobile Application”and“Mobile Application Evaluation Form”. Data were analysed by using IBM SPSS Statistics 25.0 package program. Results: It was determined that 86.2% of the nurses are female and the mean age of the nurses were 38.81 ± 8.82 years, 58.7% of nurses had undergraduate education level, 62.3% of nurses had 15 years or more professional experience. The mean total score was 92.31±22.65 for the Mobile Learning Readiness Scale, 33.16 ±8.56 for its subscale“Self-Efficacy”, 37.11 ±10.03 for its subscale Optimism and 22.02 ±5.85 for its subscale“Self Directed Learning”. A statistically significant difference was found between the nurses' Mobile Learning Readiness total score and subscale total score and their gender, occupational year of work, working year in the clinic, levels of pressure ulcer assessment and smartphone use skill levels. It was determined that the nurses' level of evaluation regarding the ease of use of the mobile application was quite high with 9.31 ± 1.08. Conclusion: It was determined that the nurses are ready for mobile learning. Considering that the nurses' evaluation of the ease of use of the mobile application developed for the evaluation of pressure ulcers is high; It is thought that the use of mobile applications to be developed in the prevention and treatment of pressure ulcers in nursing care will contribute to the visibility and quality of nursing care.