Hemşirelerin basınç yaralanmalarına yönelik bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of nurses' knowledge and attitudes about pressure ulcers
  1. Tez No: 699702
  2. Yazar: PINAR YAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç Yaralanması, Bilgi Düzeyi, Hemşirelik, Önleme, Tutum, Attitude, Knowledge Level, Nursing, Pressure Ulcer, Prevention
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Basınç yaralanmaları önlenebilir olmasına rağmen ülkemizde ve dünya çapında insidans ve prevelansı yüksek seyretmeye devam etmektedir. Basınç yaralanmalarının oluşumu hemşirelik bakımı ile doğrudan ilişkilidir. Bu çalışma hemşirelerin basınç yaralanmasına yönelik bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini İstanbul'da özel bir hastanede yatan hasta servisleri ve yetişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 200 hemşire, örneklemi ise çalışmaya katılmayı kabul eden 160 hemşire oluşturmaktadır. Araştırma verileri Ekim 2020- Şubat 2021 tarihleri arasında Hemşirelerin Tanıtıcı Özellikleri Formu, Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testi ve Basınç Ülserlerini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak elde edildi. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 istatistik paket program kullanılarak frekans, yüzde, minimum ve maksimum değer, ortalama ve standart sapma ile değerlendirildi. Araştırmanın sonucunda hemşirelerin Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testi puan ortalaması (yüzdelik olarak) 69,79±10,89; yara tanımlama alt boyut puan ortalaması 62,86±21,21; evreleme alt boyut puan ortalaması 66,32±15,08; önleme/risk değerlendirme alt boyut puan ortalaması 71,66±10,72 olarak belirlendi. Basınç Ülserlerini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği puan ortalaması 44,16±3,99; yeterlilik alt boyut puan ortalaması 8,93±1,35; öncelik alt boyut puan ortalaması 10,74±1,23; etki alt boyut puan ortalaması 11,08±1,33; sorumluluk alt boyut puan ortalaması 6,69±0,93; önlemenin etkisi alt boyut puan ortalaması 6,71±0,97 olarak bulundu. Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testi ile Basınç Ülserlerini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği arasında anlamlı düzeyde ve pozitif yönde bir ilişki bulundu. Hemşirelerin basınç yaralanması bilgi düzeyi yeterli ve basınç yaralanmalarını önlemeye ilişkin tutumları olumlu bulundu.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Nurses' Knowledge and Attitudes About Pressure Ulcers Although pressure injuries are preventable, besides the worldwide also in our country their incidence and prevalence continue to be high. The occurrence of pressure injuries is directly related to nursing care. This study was conducted to evaluate nurses' knowledge and attitudes towards pressure injury. Population used in this study consists 200 nurses working in inpatient services and adult intensive care units in a private hospital in Istanbul, and the sample consists 160 nurses who agreed to participate in the study. Research data were obtained by using Nurses' Descriptive Characteristics Form, Modified Pieper Pressure Ulcer Knowledge Test, and Attitude Towards Pressure Ulcer Prevention Scale between October 2020 and February 2021. The obtained data were evaluated with frequency, percentage, minimum and maximum values, mean and standard deviation using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 statistical software. As a result of the research, the mean score (as a percentage) of the Modified Pieper Pressure Ulcer Knowledge Test of the nurses was 69.79±10.89; ulcer identification sub-dimension mean score was 62.86±21.21; staging subscale mean score was 66.32±15.08; prevention/risk assessment sub-dimension score average was determined as 71.66±10.72. Attitude Towards Pressure Ulcer Prevention Scale mean score was 44.16±3.99; proficiency sub-dimension mean score 8.93±1.35; priority sub-dimension mean score of 10.74±1.23; effect sub-dimension mean score was 11.08±1.33; responsibility sub-dimension mean score was 6.69±0.93; the sub-dimension of the effect of prevention mean score was 6.71±0.97. A significant correlation was found between the Modified Pieper Pressure Ulcer Knowledge Test and the Attitude Towards Pressure Ulcer Prevention Scale. The nurses' knowledge of pressure injuries was found to be sufficient and their attitudes towards preventing pressure injuries was found to be positive.